Det er super-lækkert med gasinstallation i skibets pantry, da man nemt kan lave varmt mad ombord. Men en gasinstallation er også lig med risiko for gasudslip og i værste fald gaseksplosion. Gaseksplosioner på både er heldigvis meget sjældne. I Danmark sker der gennemsnitligt kun en ulykke om året, og heldigvis meget sjældent med alvorlige personskader til følge. Men holder man ikke sit udstyr vedlige, så SKER det før eller siden, og det er ikke rart – se evt. videoen i bunden af denne artikel.

Forebyg gasudslip

Gasuheld og -ulykker er meget sjældne. Men når de sker, er årsagen oftest manglende vedligeholdelse af gasinstallationen. Jeg anbefaler dig derfor at du gennemgår din gasinstallation før hver sæson. Her skal du åbne for gassen og tjekke slanger og samlinger for utætheder, f.eks ved at lugte dig frem.

Er din gasinstallation lovligt monteret, er der monteret en lækagetester, som du jævnligt bør benytte. Systemet testes ved at trykke på den knappen i toppen af tester i ca. 10 sekunder – hvis der kommer bobler i glykolvæsken i glasset er systemet utæt og skal efterses. Har du ikke en gaslækagetester, vil jeg anbefale at få købt og monteret en.

En anden løsning er en Gas Detektor/Alarm. Gas detektoren advarer, hvis niveauet af ilt og gas stiger til over 10% af den laveste eksplosivgrænse, og giver alarm om behovet for at ventilere området, før en farlig situation opstår.

En gas detektor koster ca. 1000 kr., og kan potentielt redde dit og andres liv.

Hvis du opdager gasudslip

Hvis du opdager et gasudslip skal du hurtigst muligt lukke for gassen på stophanen. Derefter skal du sørge for at få luftet godt ud i hele skibet/båden, og ikke tænde for nogen former for elektriske ting ombord, da der kan fremkomme gnister og dermed eksplodere.

Derefter skal du selvfølgelig få systemet efterset af en prof.

Gaseksplosion ombord på skib

Nogen gange skal man, med egne øjne, se hvor galt det kan gå, før man tager det seriøst. Derfor har jeg indsat denne lille stump video, der viser en gaseksplosion på en motorbåd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere