Vi lever i en tid, hvor teknologien er i konstant udvikling, og vi benytter flere og flere elektroniske apparater i vores hverdag. Dette betyder, at vi i en langt højere grad har brug for strøm i vores hverdag, og dette gælder også, når man er til søs.

Mange har alle mulige forskellige apparater med på båden. Det er for eksempel meget normalt, at man har et køleskab i kabinen, så man kan få en lækker frokost, når man nyder tilværelsen på det store hav. Andre køkkenapparater som mikrobølgeovn eller elkedel er også ting, som kan være rart at have på en båd, så man kan få varme måltider eller en varm kop kaffe om morgenen. Er man et rigtigt luksus-menneske, kan det være, at man endda har et fladskærms TV i kabinen, så man kan følge med i nyhederne eller en spændende Tv-serie, mens man er på havet.

Vi er også blevet mere og mere afhængige af vores telefoner og andre elektroniske apparater som jævnligt kræver opladning.

Én ting disse apparater har til fælles er, at de kræver energi i form af strøm, og her kan bådens batteri nemt komme på overarbejde og tabe den dyrebare strøm hurtigt. Derfor er solpaneler et smart valg, da de bidrager med strøm til bådens apparater på en let og elegant måde.

Hvad er solpaneler?

Solpaneler er plader med en masse solceller, der kan konvertere solens stråler og dagslys til elektronisk energi. Når man er ude på havet er man konstant under stolens stråler og i dagslys, og derfor er solpaneler en af tidens mest foretrukne energikilder for sejlere.

Hvilke fordele er der ved at vælge solceller som energikilde?

Der findes en del fordele ved at vælge solpaneler frem for andre energikilder. For eksempel er solpaneler helt støjfri og forurener ikke. Det eneste de kræver er, at de er placeret, så de er eksponeret for solens dagslys, hvilket er meget nemt, når man er til søs.

Solpaneler fungerer som et bidrag til det batteri, man i forvejen har på båden, og forlænger batteriets levetid. Det betyder, at man ikke har behov for at installere ekstra batterier. Solpaneler kan desuden genere meget strøm – også til større og kraftigere apparater som et fladskærms-tv eller et køleskab.

Det smarte ved solpaneler er også, at de lader båden op, når du ikke bruger den. Hvis den for eksempel ligger til kaj i en havn, mens man er med familien inde og se landet, så sørger solpanelerne for, at man vender tilbage til en båd med et opladt batteri.

Hvilke slags solpaneler findes der?

Der findes overordnet set to slags solpaneler. Der er de faste solpaneler, der er formet som en plade. Disse er de mest effektive solceller, men samtidigt er de også følsomme over for skygge, så de skal placeres, hvor de er absolut mest eksponeret for solens stråler.

Den anden slags er fleksible solpaneler. Disse udskiller sig fra de faste solpaneler ved, at de kan bøjes, så de let kan placeres forskellige steder på dækket. Fleksible solpaneler kan som regel bøjes op til 3 %.

Hvor skal man placere solpanelerne på båden?

Man skal altid placere solpanelerne der, hvor der er åbent for mest sollys. Det kan for eksempel være foran på bådens dæk, hvor der ikke er sejl eller master i vejen. Her er det smart med et fæste til solpanelerne, så man kan justere deres vinkel.

Hvordan monterer man solpaneler på båden?

Solpaneler kan monteres på båden på forskellige måder. De kan skrues eller limes fast direkte på dækket. Her er det dog vigtigt, at man montere det et sted på båden, der ofte er eksponeret for solens stråler. En smartere måde er dog at montere solpaneler på et fæste, lidt ligesom man montere et fjernsyn på et ophæng på væggen. På denne måde kan man vippe og dreje solpanelerne, så de hele tiden er mest muligt eksponeret for solens stråler.

Hvad skal man bruge for at montere solpaneler?

Det er meget simpelt at montere solpaneler på båden, og det kræver intet avanceret værktøj. De eneste tre komponenter man skal bruge er solpanelet, en regulator og batteriet. Eftersom man normalt allerede har batteriet på båden, så er det kun solpanelet og en regulator, man skal bruge. Man skal bruge en regulator, for at batteriet ikke overoplades, så opladningen bliver så effektiv som muligt. Man kan ofte bestille regulatoren sammen med solpanelet.

Skal man bruge et bestemt batteri til solpaneler?

Nej, alle batterier kan bruges sammen med et solpanel. Her er det dog værd at overveje kvaliteten af batteriet. Et batteri, der tåler mange opladninger, er for eksempel det absolut bedste valg. Se det store udvalg af marinebatterier her

Er der nogle ulemper ved solceller?

Det er selvfølgeligt hurtigere at oplade sine batterier ved at lade motoren køre, men dette er ikke særligt miljøvenligt i forhold til solpaneler. Derudover skal man selvfølgelig være opmærksom på, at solpaneler vil stjæle lidt plads på bådens dæk, alt efter hvor de monteres henne.

Hvor længe holder solpaneler

Solpaneler har ofte en lang holdbarhed, og nogle kan holde op til 20 år. Det kommer selvfølgelig an på kvaliteten og vedligeholdelsen. Derfor er det også en god idé, at man vælger solpaneler, der for eksempel er forseglet godt ved kabeludgangene, og som er af rustfrit stål, men dette er også tilfældet ved de fleste solpaneler.

Hvad koster solpaneler?

Prisen kommer an på solpanelernes størrelse og kapacitet, samt om det er faste eller fleksible paneler. Nogle solpaneler har store overflader og en høj kapacitet egnet til at oplade kraftigere apparater som køleskabe, mens andre er mindre og bedre egnet til at oplade en mobiltelefon. Det normale prisleje ligger mellem 500-5000 kr. alt efter størrelse og kapacitet.

Der er mange fordele og kun få ulemper ved solceller. Så hvis du har mange elektroniske apparater på båden, og du gerne vil skåne miljøet, når du nyder de skønne sommerdage til søs, så er solpaneler et fremragende valg.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere