Med en marine radar fra Garmin, Lowrance, Raymarine eller en af de andre producenter af radars til marinebrug, er du i stand til at navigere sikkert rundt på vandet i selv den tætteste tåge. Med en radar tilsluttet din kortplotter, kan du på skærmen se andre skibe og objekter i nærheden af dig. Men en radar er ikke bare en radar – der findes nemlig forskellige typer, som jeg kort vil beskrive nedenfor.

Radartyper:

Overordnet set findes der 2 typer, en åben radar og en lukket radome. På fritidsbåde og mindre skibe ser man typisk den lukkede model, da den er billigere i indkøb og ikke kræver vedligeholdelse. Den åbne radar ses stort set kun på store skibe, som f.eks færger, fragtskibe og militærskibe.

Derudover kan man få radaren som en almindelig puls-radar og en High-Definition radar. Forskellen på de 2 er at HD-versionen viser billedet mere detaljeret end den almindelige radar gør. Så hvis der ligger flere skibe tæt på hinanden, så kan HD-radaren adskille signalerne, og visse dem på skærmen som flere prikker, hvorimod den almindelige vil vise en stor klat.

Vi må heller ikke glemme Lowrances revolutionerende Broadband radar, som nok er den bedste radar på markedet. Den viser billedet endnu mere detaljeret end HD-radaren. Ydermere bruger den næsten ingen strøm og stråling-påvirkning er næsten ikke eksisterende – den udsender kun 1/10 del stråling i forhold til en mobiltelefon.

Forskel på radome og åben radar:

Den åbne radar har 2 store fordele kontra radomen. Den åbne radar er meget mere præcis end radomen, og den har en større rækkevidde. En åben radar henvender sig til store skibe som sejler på de åbne have.

Radomen er meget billigere og nemmere at montere, men den har ikke lige så stor rækkevidde. I de danske forvande er radomen dog mere end rigeligt til mindre både og skibe. Jeg vil derfor aldrig anbefale at købe en åben radar, med mindre du agter at sejler jorden rundt i en større båd.

Radar-funktioner:

Nogen radarmodeller og kortplottere understøtter Radar Overlay og/eller MARPA.

Radar Overlay fungere ved at kortplotteren kombinere dit elektroniske søkort og radar-billedet, således at du kan se det hele på et kort. Både de statiske bøjer og afmærkninger på søkortet, men også de dynamiske objekter som f.eks andre skibe eller drivende vraggods.

MARPA står for Mini Automatic Radar Plotting Aid og og noget de fleste nyere radarer og plottere kan håndtere. MARPA sporer andre skibes hastighed og sejlretning, og vil kunne sættes op til at komme med advarsler hvis du er på kollisionskurs med et andet skib, præcis ligesom AIS. Her kræver det bare ikke at de andre skibe har et AIS-modul ombord.

Hvilket mærke/producent skal jeg vælge?

Der findes flere gode mærker, der tilbyder radarsystemer til både. Nogle af de mest anerkendte omfatter:

  1. Furuno: Furuno er kendt for deres robuste og avancerede marine radarer, der er populære både hos professionelle søfolk og hobbysejlere. De har en bred vifte af modeller, der passer til forskellige behov og budgetter.
  2. Raymarine: Raymarine er kendt for deres kvalitetsudstyr inden for marine elektronik. De tilbyder en række radarer med forskellige funktioner og kapaciteter, herunder deres Quantum-serie, som er kendt for dens lave strømforbrug og høj ydeevne.
  3. Garmin: Garmin tilbyder en række forskellige radarsystemer, herunder både kompakte og kraftfulde modeller. Garmins radarer kan integreres med deres kortplottere for en mere sammenhængende navigationsoplevelse.
  4. Simrad: Simrad er kendt for deres avancerede marineteknologi. De tilbyder en række radarer, der er kendt for deres nøjagtighed og pålidelighed, og deres systemer kan også integreres med deres kortplottere.
  5. Lowrance: Selvom Lowrance er mest kendt for deres GPS´er/plottere, tilbyder de også radarer til både. Lowrance's radarer er generelt enkle at installere og bruge, og de er kendt for deres gode værdi for pengene.

Når du vælger en radar, er det vigtigt at overveje dit behov. For eksempel kan du have brug for en mere avanceret radar, hvis du ofte sejler i områder med meget trafik eller dårlig sigtbarhed. Husk også at tage højde for installation og vedligeholdelse – nogle radarer kan være mere komplekse at installere og vedligeholde end andre.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere