I Danmark er det i visse tilfælde lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin båd, så man er økonomisk sikret hvis man gør skade på andre både. Det er en lov som trådte i kraft d. 11. maj 2018, men som mange desværre ikke overholder. Men bliver man kontrolleret af politiet, koster det altså en bøde, og man får ikke lov at sejle videre. Så få nu bestilt den bådforsikring, hvis du ikke allerede har en – den koster ikke mange hundrede kroner.

Hvornår er det lovpligtigt at have ansvarsforsikring på sin båd?

Der er 2 ting som skal være opfyldt for at din båd er omfattet af loven:

 1. Båden skal være under 15 meter
 2. Der skal være krav om uddannelse

Det vil sige at de fleste speed- og motorbåde er omfattet af loven, da de som regel kræver speedbådscertifikat. Det samme er alle vandscootere, da de kræver vandscooterbevis.

Skal man have Bådforsikringen med ombord på båden?

Både ja og nej. Loven siger følgende:

Forsikringsselskabet skal udstede et certifikat, som kan være i digital form, til forsikringstageren. Certifikatet skal bekræfte, at der er tegnet en forsikring, der lever op til kravene i søloven og denne bekendtgørelse. Certifikatet kan bestå af en digital oplysning om, at forsikringen har den krævede dækning, samt adgang til at kontrollere at forsikringen er i kraft.

Hvordan man skal tolke dette, er jeg ikke 100% klar over, så med mindre dit forsikringsselskab stille en App eller lignende til rådighed, ville jeg nok printe forsikringscertifikatet ud og laminere det. Certifikatet finder du på selskabets hjemmeside, og er et de SKAL stille til rådighed.

Hvad dækker en bådforsikring?

En bådforsikring kan deles op i to. En ansvarsforsikring og en kaskoforsikring. De dækker ikke det samme, og de har bestemt heller ikke samme pris. Vi kigger lidt nærmere på de to typer af forsikringer.

Ansvarsforsikring til både

En ansvarsforsikring til en båd fungerer på samme måde som til f.eks. en bil. Ansvarsforsikringen dækker det beløb, som du kan blive pålagt, hvis du har forvoldt skade og skal erstatte noget. Det kan være, at du ved et uheld kommer til at sejle ind i en anden båd eller en genstand. Her vil din ansvarsforsikring gå ind og dække for udgifterne.

Visse havne vil kræve, at du har en ansvarsforsikring på din båd, hvis du vil anvende deres kraner og ramper. Det er meget sjældent, det bliver tjekket, men det er altid en god idé at tegne en ansvarsforsikring, så du ikke skal betale et stort beløb for den skade, du har lavet, og kan benytte havnenes udstyr.

Prisen på en ansvarsforsikring til både er meget lav. Oftest koster den kun få hundrede kroner om året, men alligevel er det en god idé at få flere tilbud på forsikringen, så du får det bedste tilbud til prisen. Findforsikring.dk har gjort det nemt for dig. Få tre uforpligtende tilbud ved at klikke på knappen herunder:

Kaskoforsikring til både

Modsat ansvarsforsikringen dækker kaskoforsikringen skader på din båd. Forskellen på de to forsikringer er, at kaskoen dækker dit, mens ansvarsforsikringen dækker andres. Hvis du derfor har en båd, som du gerne vil gardere mod brand, tyveri, kollision og kæntring, så er det en kaskoforsikring, du skal tegne.

Prisen på en kaskoforsikring afhænger af din båds værdi. En kaskoforsikring koster oftest mellem 5-10% af bådens værdi. Derfor kan det være en dyr udgift, hvis man har en stor båd. Men en kaskoforsikring er en god idé at have, hvis du er glad for din båd og dens værdi.

Det er vigtigt at få et godt tilbud på din kaskoforsikring. Et godt tilbud indebærer både, at du får så meget som muligt dækket, og at det naturligvis er en god pris. På Findforsikring.dk kan du ligeledes få tilbud på en kaskoforsikring til din båd.

En pakkeløsning – 2 bådforsikringer i én

Når du tegner en bådforsikring, er det normalt at tegne både en ansvarsforsikring og en kaskoforsikring i en samlet pakke. Derfor tegner du én bådforsikring, der dækker det hele, og du må derfor ikke blive forvirret over, at du ikke har to forsikringer.

De fleste danske forsikringsselskaber vil være i stand til at give dig et tilbud på din båd – hvis du blot ønsker en af de to forsikringsløsninger, skal du nævne det for dem. Det anbefales dog, at du tegner en forsikring, der dækker det hele.

Sådan finder du en billig og god bådforsikring

Når du skal tegne en bådforsikring, er det altid i din interesse, at du får en billig forsikring. Men den billigste forsikring er ikke altid den bedste forsikring. Derfor er der tre faktorer, der spiller ind, når man snakker om forsikringer.

 • Hvad får jeg dækket?
 • Hvad koster den?
 • Hvad har jeg behov for?

Disse faktorer skal vægtes sammen. Derfor kan en billig forsikring sagtens være en dårligere løsning end en lidt dyrere forsikring, fordi du ikke får dækket rigtigt meget, og du søger en forsikring, hvor du får hele båden og alle skader dækket.

Det er derfor altid en god idé at få forskellige tilbud på din bådforsikring, så du kan holde dem op imod hinanden og på den måde finde den bedste løsning. På Findforsikring.dk får du flere forskellige tilbud, som du kan vægte. Derfor er det en god måde at få både en billig og god forsikring til din båd på.

Hvorfor skal jeg have en forsikring til min båd?

Nogle vil spørge sig selv “er det nu nødvendigt med en bådforsikring”? Hertil er svaret, at det ville være yderst dumt ikke at tegne en forsikring, når du bliver bådejer. Her er nogle af grundene til, at det er klogt at få din båd forsikret:

Din båd er dyr

Der er stor forskel på, hvad en båd koster. Fælles for alle både er dog, at de er dyre investeringer, som skal bringe meget glæde. Derfor vil det være forfærdeligt, hvis din båd blev udsat for tyveri, brand, kollision eller noget andet. Det vil være utrolig dyrt, hvis du ikke er forsikret. Med en kaskoforsikring kan du forsikre din båd og dens indhold i tilfælde af uheld. Det er en forsikring, du skal have råd til, hvis du beslutter dig for at købe en båd. Se det som en del af prisen for at være bådejer.

Du kan ikke være sikker på ikke at forvolde skade på andre både eller genstande

Selvom det selvfølgelig ikke er i nogens interesse at støde imod andre både eller genstande, så kan du ikke være 100% sikker på, at det ikke sker. Det er præcis det samme som at bakke ind i en bil som bilejer. Har du ikke en ansvarsforsikring, kommer du selv til at betale for omkostningerne. Disse omkostninger kan være meget dyre. Med en ansvarsforsikring, der koster få hundrede kroner om året, er du garderet hele året, og du kan trygt sejle rundt i din båd. Skulle uheldet være ude, hæfter du ikke selv.

Der er en ulykkesforsikring med i pakkeløsningen hos forsikringsselskaber

Det er rart at være dækket, hvis du bliver udsat for tyveri på din båd eller kommer til at sejle ind i noget. Men hvad hvis du selv kommer til skade, mens du er ombord på din båd? Med en pakkeløsning, som er den mest almindelige form for bådforsikring, er der også en ulykkesforsikring med. Det betyder, at du får erstatning, hvis du kommer noget til eller skal på sygehuset i et andet land, som ikke er en gratis omgang.

Muligheder for at tegne en forsikring i udlandet

Hvis du ønsker at tegne en bådforsikring, kan det være en klogt at tegne forsikringen i udlandet. Det kan lyde besværligt og uklogt, men det er det ikke.

I Danmark har vi meget høje afgifter på vores forsikringer. Pt. ligger statsafgiften på 1,34 %, som beregnes af forsikringssummen. Det er en afgift, du skal betale til staten, hver gang du betaler dine forsikringer. Er din båd forsikret for 100.000 kr., er statsafgiften på 1340 kr. Derudover kommer selve forsikringspræmien, som en den del forsikringsselskabet skal have. Prisen for en bådforsikring løber derfor hurtigt i vejret. Men dette kan undgås ved at tegne forsikringen i udlandet. Det mest normale er at tegne forsikringen i et af vores nabolande.

Det bliver muligt for dig at tegne en forsikring i udlandet, hvis du finder en udenlandsk medejer af båden. Denne person behøver kun at eje 1% af båden. Det giver vedkommende mulighed for at tegne en forsikring i personens hjemland. Denne forsikring er meget billigere end de danske, hvorfor der er store besparelser at hente.

Fakturaen for forsikringen skal selvfølgelig sendes til dig, og du ejer stadig 99% af båden.

Dette er en fuldt ud lovlig måde at tegne en forsikring på ifølge Forsikring og Pension.

Vær opmærksom, hvis du sejler til udlandet

En båd er en god måde at nyde sin sommerferie på. Det meste af verden består af vand, og derfor har du ubegrænsede muligheder med din båd. Det kan resultere i, at du vælger at sejle udenlands i din båd. Det synes vi som udgangspunkt er en rigtig god idé, men der er dog en ting, du skal være opmærksom på.

Mange forsikringsselskaber vil ikke dække, hvis du bevæger dig ind i områder, som de betegner som højrisikoområder. Disse områder er blandt andet vandet nær:

 • Somalia
 • Kenya
 • Nigeria
 • Libyen
 • Yemen
 • Israel
 • Caribien
 • Maldiverne
 • Seychellerne

Den kendte sejlads Bluewater Crusing er meget populær og indebærer, at man passerer en del af ovenstående lande. Ved du derfor, at du ønsker at sejle udenlands, er det klogt at tegne en forsikring, som godt vil dække i disse områder. Her er det klogt at få flere tilbud, så du kan se, hvilke der dækker til den bedste pris.

Grunden til at mange forsikringsselskaber ikke vil dække i disse områder er pirater og chancen for terrorisme. Selvom det er meget, meget sjældent, at folk bliver taget som gidsler, så er det i disse områder, at chancen er størst, og selskaberne har vurderet, at chancen er for stor til, at de vil dække i tilfælde af, at det skulle ske.

Det er klogt at være nysgerrig

Når du skal tegne en bådforsikring, er det godt at være nysgerrig. Det første tilbud er ikke altid det bedste, og det er meget klogt at få mere end et tilbud.

Skulle du have spørgsmål til, hvad forsikringen dækker, eller er du i tvivl om noget, skal du hellere spørge en gang for meget end en gang for lidt. Det er din forsikring, og det er dig, der sidder med håret i postkassen, hvis forsikringen ikke vil dække en specifik skade. Hav derfor altid styr på, hvad forsikringen hjælper med, og hvad du selv må klare.

Held og lykke med at tegne en bådforsikring!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere