En radarreflektor er et passivt instrument designet til at øge et skibs synlighed på radar. Den gør dette ved at reflektere radarsignalet tilbage til kilden, hvilket gør det lettere for andre skibe (eller landbaserede stationer) at opdage skibet på deres radarskærme.

Radarreflektorer er særlig vigtige for mindre skibe, både eller genstande, der normalt ikke reflekterer stærke radarsignaler. De kan være lavet af forskellige materialer, men mange moderne reflektorer er konstrueret af metal og har en form, der er designet til at reflektere radarsignaler i flere retninger.

Du kan finde et stort udvalg af reflektorer herunder.

Hvem har brug for en Radarreflektor?

I dag er alle erhvervsskibe og mange fritidsfartøjer udstyret med en radar, der udsender elektroniske impulser, som bliver reflekteret på overfladerne af dit skib, og bliver sendt retur. Når radaren så modtager de reflekterede impulser, omsætter den signalerne til en lysplet på et skærmbillede. På den måde kan skibet med radar se, hvor dit skib ligger – og sejle udenom.

Men af forskellige årsager er det ikke altid muligt for radaren at opfange din båd. Det kan være bølgerne er for store og/eller kontaktfladen på din båd er for lille. Uanset hvad grunden er, kan det være en livsfarlig situation, hvis du bliver sejlet ned af et stort fragtskib. Det er her en radarreflektor kommer ind i billedet.

Søfartsstyrelsen anbefaler, at alle skibe under 100 ton har en radarreflektor ombord.

Hvordan er en Radarreflektor bygget og hvor skal den monteres?

Der er forskellige former for radarreflektorer, inklusive sfæriske, oktahedrale (som ofte er lavet af sammenfoldelige metalplader) og nogle mere komplekse design, der bruger flere små reflekterende elementer for at skabe en større samlet reflektion.

Det er vigtigt at montere radarreflektoren korrekt på skibet for at sikre, at den er effektiv. Den bør monteres så højt som muligt og fri for enhver blokering for at maksimere dens evne til at reflektere radarsignaler. I nogle lande er det obligatorisk for visse typer skibe at have en radarreflektor.

Hvilken type Radarreflektor er bedst?

Typen af radarreflektor, der er bedst, kan afhænge af en række faktorer, herunder typen af båd, hvor og hvordan du planlægger at sejle, og de lokale regulativer.

Generelt set skal en god radarreflektor være i stand til effektivt at reflektere radarsignaler i flere retninger. Her er to almindelige typer:

  1. Oktaedriske reflektorer: Disse er også kendt som “davidsstjerne” reflektorer på grund af deres form, der minder om en tredimensionel stjerne. De er typisk lavet af lette, sammenfoldelige metalplader. Oktaedriske reflektorer har generelt en god reflekterende evne, men de kan være mindre effektive, hvis de ikke holdes perfekt lodrette, hvilket kan være svært på et skib, der gynger.
  2. Rørformede eller lenticulære reflektorer: Disse reflektorer er typisk mere robuste og har en form, der kan være mere effektiv til at reflektere radarsignaler i flere retninger, selv når skibet gynger. De kan dog være mere omfangsrige og dyre end oktaedriske reflektorer.

Når du vælger en radarreflektor, er det vigtigt at overveje dens RCS (Radar Cross Section), som er et mål for, hvor effektivt den reflekterer radarsignaler. En højere RCS betyder generelt en bedre reflektion. Højden og positionen af reflektoren på skibet kan også påvirke dens effektivitet.

Det er også værd at bemærke, at nogle moderne aktive radartranspondere, som AIS (Automatic Identification System) enheder, kan gøre en traditionel passiv radarreflektor mindre nødvendig, da de aktivt udsender et signal, der kan detekteres af radar.

 

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere