Skal du have speedbådscertifikat?

Speedbådscertifikatet (eller speedbådskørekort) er et officielt bevis, der giver en person tilladelse til at føre en speedbåd. Dette certifikat er nødvendigt for at sikre, at speedbådsføreren har den nødvendige viden og kompetence til at navigere sikkert på vandet. I denne artikel vil vi gennemgå alt, hvad du behøver at vide om speedbådscertifikatet, herunder hvor det er påkrævet, hvordan du opnår det, og hvilke fordele det medfører.

Kravene til hvornår man skal have speedbådskørekort er lidt indviklede, men jeg vil prøve at forklare dem her, så alle kan forstå dem.
Ren juridisk hedder det sig at man skal have speedbådskørekort hvis:

  • Din båd er mellem 4 og 15 meter lang
  • Din båd er planende
  • Fremdrivningseffekten i kW som minimum er lig med eller større end kvadratet på skroglængden plus 3 – ja, det er indviklet, men tjek nedenstående tabel. Den giver et godt overblik.

Bekendtgørelsen finder tillige anvendelse for førere af planende fritidsfartøjer med en skroglængde under 4 meter og en fremdrivningseffekt på 19 kW eller derover.

Formular til udregning af max størrelse motor

Bådcertifikat Checker

Indtast din båds skroglængde


Men hvornår er en båd planende?

Ved planende fartøjer forstås et fartøj uden egentlig køl med ren V-formet bund eller med flad bund i den agterste tredjedel, eller fartøjer, der er bygget på en sådan måde, at skroget ved en vis hastighed løftes delvist ud af vandet. I tvivlstilfælde afgør Søfartsstyrelsen, om et fartøj er omfattet af denne bekendtgørelse.

Skema over størrelsesforhold på båd og motor

Skroglængde² + 3 x 1,36. Så har du en båd på 6,3 meter, hedder regnestykket: 6,3 x 6,3 + 3 x 1,36 = 58,06. Du skal altså have speedbådskørekort hvis din motor er på 58 hk eller større. Brug evt. skemaet nedenfor.

Hvor er speedbådscertifikat påkrævet?

Kravet om speedbådscertifikat varierer fra land til land og afhænger af lokale love og regler. Her er nogle eksempler på, hvor et speedbådscertifikat er påkrævet:

  • Danmark: I Danmark er det lovpligtigt at have et speedbådscertifikat for at føre en motorbåd med en motoreffekt på mere end 25 hk og en længde på under 15 meter.
  • Norge: I Norge kræves et bådførerbevis for at føre en motorbåd med en længde på mere end 8 meter eller en motoreffekt på mere end 25 hk.
  • Sverige: I Sverige er der ingen lovkrav om et speedbådskørekort, men det anbefales kraftigt at have et for at sikre sikker sejlads og opfylde forsikringskrav.
  • Tyskland: I Tyskland kræves der et speedbådscertifikat for at føre en motorbåd med en motoreffekt på mere end 15 hk på indre farvande og mere end 5 hk på kystfarvande.
  • USA: Kravene varierer fra stat til stat, men generelt kræves der et bådførerbevis eller lignende for at føre en motorbåd med en motoreffekt over en vis grænse.

Det er vigtigt at kontrollere de specifikke krav i det land eller den region, du planlægger at sejle i, for at sikre, at du overholder lokale love og regler.

Hvor kan jeg tage speedbådscertifikat?

For at opnå et speedbådscertifikat skal du gennemføre et godkendt kursus og bestå en praktisk og teoretisk prøve. Kurserne varierer i længde og pris, alt efter udbyder.

Generelt består kurserne af undervisning i søfartsregler, navigation, sikkerhed og førstehjælp samt praktiske øvelser i at føre en speedbåd.

Du kan tage dit speedbådscertifikat mange i mange forskellige bådklubber og sejlerskoler rundt omkring i landet.

Det tager typisk kun 1 dag at tage speedbådscertifikat og priserne for kurset er fra kr. 1.499.

Hvad indeholder kurset til speedbådscertifikat?

Et speedbådscertifikatkursus består typisk af følgende elementer:

  • Teoretisk undervisning: Dette inkluderer grundlæggende søfartsregler, navigation, vejrforhold, sikkerhed og førstehjælp.
  • Praktisk undervisning: Her lærer du at føre en speedbåd, herunder hvordan man starter og stopper motoren, styrer båden, fortøjer og håndterer nødsituationer som. f.eks MOB (mand-over-bord).
  • Prøver: For at opnå et speedbådscertifikat skal du bestå både en teoretisk og en praktisk prøve, der demonstrerer din viden og færdigheder inden for speedbådssejlads.

Tips og tricks til at bestå din speedbådscertifikatprøve

For at forberede dig bedst muligt til din speedbådscertifikatprøve, anbefales det at følge disse tips og tricks:

  • Forbered dig grundigt: Gennemgå det teoretiske materiale flere gange, og sørg for at forstå søfartsregler, navigation og sikkerhedsprocedurer.
  • Øv dig praktisk: Brug tid på vandet for at øve dig i at føre en speedbåd under forskellige forhold og situationer.
  • Tag noter: Skriv noter under kurset for at hjælpe dig med at huske vigtige oplysninger og koncepter.
  • Spørg om hjælp: Hvis du er usikker på noget, så tøv ikke med at spørge din instruktør om hjælp eller afklaring.
  • Slap af og hold fokus: Under prøven er det vigtigt at holde hovedet koldt, fokusere på opgaven og huske alt, hvad du har lært.

Hvorfor er et speedbådscertifikat nødvendigt?

Et speedbådscertifikat er vigtigt af flere årsager:

  • Sikkerhed: Først og fremmest skal du have et speedbådscertifikat for at sikre din egen og andres sikkerhed på vandet. Uerfarne speedbådsførere kan forårsage ulykker og skader, hvis de ikke har den nødvendige viden og færdigheder.
  • Lovkrav: I mange lande og regioner er det et lovkrav at have et speedbådscertifikat for at kunne føre en speedbåd. Hvis du ikke har et gyldigt certifikat, kan du blive pålagt bøder eller endda få beslaglagt din båd.
  • Forsikring: At have et speedbådscertifikat kan også være en forudsætning for at få din båd forsikret, da forsikringsselskaber ofte kræver, at bådførere har det nødvendige certifikat for at kunne tegne en forsikring.

Fordele ved at have et speedbådscertifikat

Ud over at opfylde lovkrav og forsikringsbetingelser er der flere fordele ved at have et speedbådscertifikat:

  • Øget sikkerhed: Med et speedbådscertifikat er du bedre rustet til at håndtere potentielle farer og nødsituationer på vandet, hvilket øger sikkerheden for dig og andre omkring dig.
  • Større selvtillid: At have et speedbådscertifikat giver dig selvtillid i din evne til at føre en speedbåd og hjælper dig med at nyde din tid på vandet
  • Øget kompetence: Gennem et speedbådscertifikatkursus lærer du værdifulde færdigheder og viden, der gør dig til en mere kompetent og ansvarlig bådfører. Dette kan føre til en mere behagelig og stressfri sejloplevelse for dig og dine passagerer.
  • International anerkendelse: Mange speedbådscertifikater er internationalt anerkendte, hvilket betyder, at du kan føre en speedbåd i mange forskellige lande uden at skulle tage yderligere kurser eller prøver.
  • Bedre jobmuligheder: Hvis du ønsker at arbejde inden for maritime erhverv, som f.eks. sejlskoleinstruktør, lystbådechartervirksomhed eller lignende, vil et speedbådscertifikat ofte være en forudsætning for ansættelse.

Må man overlade styring af båd til en person uden speedbådscertifikat?

Det måtte man i “gamle” dage, men i 2020 blev reglerne lavet om, så man nu SKAL ha speedbådskørekort hvis man styre båden. Dermed kan man ikke lade børn eller andre overlade styringen, hvis du f.eks vil stå på vandski. Med mindre de selvfølgelig har certifikatet.

Konklusion

Et speedbådscertifikat er en vigtig del af at blive en kompetent og sikker speedbådsfører. Ved at gennemføre et godkendt kursus og bestå den tilhørende prøve, får du ikke kun de nødvendige færdigheder og viden til at navigere sikkert på vandet, men du opfylder også lovkrav og forsikringsbetingelser i mange lande. Uanset om du er en erfaren sejler eller helt ny inden for speedbådsverdenen, er det vigtigt at investere tid og ressourcer i at opnå et speedbådscertifikat for at sikre en sikker og behagelig sejloplevelse for dig og dine passagerer.

Kommentarer fra den gamle hjemmeside

  1. Allan Christiansen  Jeg har mistede mit speedbåd kørekort hvor dan får jeg et nyt ?
    • Kim Jørgensen  Hej Allan.
      Du kontakter bare søfartsstyrelsen, så udsteder de et nyt til dig 
  2. Flemming Thomsen  Hej
    Jeg har taget et dulighedsbevis den teoretiske del, hvor pokker henvender jeg mig for den praktiske ??? Det er nødvendig ikk’?
  3. Henry Noermark  jeg har købt en båd der er 18fod og med en motor på 45hk så skal kørekort vel ikke være nødvendig .ps jeg har kystskippereksamen.Svar
  4. Poul-Erik Kloster Skal jeg have kort til en båd
    16 fod 28HK kan ikke plane
    MVH. KlosterSvar
    • Kim Jørgensen Hej Poul-Erik.
      16 fod er lig med 4,8 meter, og du må derfor have en motor op til 34 hk – uden at skulle have speedbådscertificat 
  5. Kasper skal man have speedbådskort til halv planende både.Svar
    • Kim Jørgensen Hej Kasper.
      Det kommer an på hvor stor båd og motor er?Svar
      • jan sørensen Er det lovligt at en i båden har speedbådskort så en anden uden kort kan sejle ?
        Hvis ja, er det så lovligt, at personen med kortet står på vandski efter båden ?Svar
        • Kim Jørgensen Hej Jan.
          Jeg er ikke 100% sikker sikker, så jeg undersøger lige inden jeg svare på dit spørgsmål.Svar
        • Kim Jørgensen Hej Jan.
          Så kom der svar på dit spørgsmål. Da det er relevant for andre, har jeg valgt at sætte det ind i artiklen ovenfor 
        • Casper Pr 1. maj 2020 er reglerne blevet præciseret. Det betyder, at har du hænderne på rattet af en speedbåd, har du ansvaret. Det betyder samtidigt, at man er nød til at have de nødvendige kvalifikationer til dette.Så man må ikke længere overlade styringen til en anden!Svar
  6. Kasper hej igen den er 11.55 meter og har to stk 120 HK altså 240 HK ialt diesel. På forhånd takSvar
  7. Kasper ok hvad for et certifikat?. For den må have 248,3 HK efter den Formel der er vis på siden.Svar
    • Kim Jørgensen Certifikat eller kørekort – 2 betegnelser for samme ting.
      Formelen lyder Skroglængde² + 3 x 1,36. Så det er (11,55×11,55+3)x1,36 = 185,5 Hk. Har du mere end det kræver det speedbådscertifikat/speedbådskørekort.Mvh Kim.Svar
  8. Klaus Hansen Hej Kim
    Køber man en gummibåd på under 4 meter og under 25 HK motor, skal man så stadig bruge formlen til udregning af behov for kørekort. En gummibåd på 3,3 m med 20 HK vil jo umiddelbart kræve kort…MVH KlausSvar
    • Kim Jørgensen Hej Klaus.I teorien må du have en gummibåd på 1 meter med en motor på 24 HK og stadig ikke behøve speedbådscertifikat. Men det kræver at båden er godkendt til den størrelse motor, ellers er det direkte uforsvarligt, og forsikring vil højst sandsynligt ikke dække hvis der sker noget.Mvh Kim.Svar
  9. Klaus Hansen Hej Kim. Tak for svar sidst. Skal dog lige høre mht grænsen omkring HK. Som jeg læser reglerne er det over 25HK der gælder vedr speedbådskørekort. Dvs fra 26 HK og op…!!!???eller 25,1 og op…??
    Jeg har kigget på en RIB på 380 (cm),(den er godkendt til 35 HK,) og en påhængsmotor på 25HK.
    Hvordan med behov for speedbådskørekort ved sådan en kombi..??
    Det er tæt på grænsen, men som sagt læser jeg det som værende under grænsen..!!
    Mvh KlausSvar
    • Kim Jørgensen Hej Klaus.
      Hvis du nøjes med en motor på 25HK, så er der ingen problemer. Du skal op på 25,8HK før du skal have speedbådskørekort til din RIB Mvh Kim.
      • Klaus Hansen Hej Kim
        Ok tak, men hvorfor 25,8..? Er det fra 25,8 og over 4 meter man skal spekulere i speedbådskort..?
        MVH KlausSvar
        • Kim Jørgensen Hej Klaus.
          Loven siger at man skal have speedbådsvertifikat hvis man sejler i planende fritidsfartøjer med en skroglængde under 4 meter og en fremdrivningseffekt på 19 kW eller derover.
          Og regner man 19 KW om til HK, giver det 25,8 – håber det gav mening.Svar
          • Thomas Uhrenholt Hej KimJeg har fulgt lidt med i dine svar her, jeg har en båd på 3,2 m med en 20 HK på. Som jeg forstår det du skriver her er den heller ikke underlagt speedbådscertificatet, dvs min søn på på 10 år godt må sejle den ikke?
            Kan du evt oplyse hvor jeg finder lov teksten henne
            På forhånd mange tak
            Mvh Thomas Uhrenholt
          • Kim Jørgensen Hej Thomas.
            Reglerne kan du læse her https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=27038
            Men som du kan se gælder de kun for de både hvor det rent faktisk kræver certifikat. Jeg kan derfor ikke finde nogen steder om din søn må sejle båden. Men mit umiddelbare bud er, at det må han godt.
            Mvh Kim.
          • Thomas Uhrenholt Mange tak for svar Kim, vi prøver at kigge det igennem og se om vi kan læse os ud af det
            God sommer
            Mvh
            Thomas
  10. Ronni larsen Hvad kræver det at sejle en 70 fods catamaran med 2*455 hp.
    Mvh
    RonniSvar
  11. Per Madsen HejEr der en minimumsalder for at kunne tage speedbådscertifikat?Mvh Per MadsenSvar
  12. Helle Hej
    Hvis vi køber en lille gummibåd på 10 fod med motor på 2,5hk – må søn på 15 så gerne tøffe rundt i den ?Svar
  13. Christian Hej,Jeg har fundet mig en båd jeg gerne vil købe. Den er 12 fod (3.66m) og har 25 HK. Skal jeg så bruge speedbådcertificat? Altså hvis jeg får google til at omregne 25 HK til kW giver det 18.64 KW så egentlig må jeg vel gerne, eller hvad?Svar
    • Kim Jørgensen Hej Christian.
      Hvis du benytter det værktøj på toppen af denne side, så siger den at du først skal have speedbådscertificat ved 26HK 
  14. Ole Hej. Hvor tungt et fartøj må man sejle på et speedbåds kort?Svar
  15. Erika Hej vi har købt en 40 træbåd med en motor på 70 HK.. Kræver den nogen form for certifikat ?? Vh erikaSvar
    • Kim Jørgensen Hej Erika.
      Tillykke med båden.
      Nej i SKAL ikke have speedbådscertifikat, men jeg vil alligevel anbefale at tage det. Det tager kan en dag og koster ikke ret meget, men man lærer en del alligevel.
      Mvh Kim.Svar
  16. Karsten Hej Kim jeg bor i Sverige, efter gældende lov er jeg fritaget for båt certifikat p.g.a. Alder, kan jeg sejle min båd i dansk farvandSvar
    • Kim Jørgensen Hej Karsten.
      Jeg må være ærlig og sige at det ved jeg faktisk ikke. Jeg ville kontakte søfartsstyrelsen hvis jeg var dig.
      Mvh Kim.Svar
  17. Torben Nielsen Hej,Ved du om der er mulighed for at tage certifikatet og modtage undervisning/prøve på engelsk ?Mvh.
    TorbenSvar
    • Kim Jørgensen Hej Torben.
      Jeg må være dig svar skyldig. Jeg tror det er op til de enkelte steder.
      Mvh Kim.Svar
  18. Jan Sørensen Hej Kim
    Er vi ikke enige om at der kræves speedbådsbevis til ALLE planende både uanset størrelse og motorkraft?
    Mvh. Jan SørensenSvar
    • Kim Jørgensen Hej Jan,
      Nej det er vi ikke enige om. Hvis båden er planende, skal du benytte dig formlen øverst på siden.Mvh Kim.Svar
  19. Jack Hej Kim, Er der noget krav for vandscooter? Mvh jackSvar
  20. Andreas Hej KimHvad kræver det at sejle en 88 fod yacht med 2×1925 over atlanten og i caribbean?Vh AndreasSvar
    • Kim Jørgensen Hej Andreas,
      Der må jeg være dig svar skyldigt.
      Jeg ved at Yachtskipper af 1. grad dækker op til 24 meter. Men derover kræver det nok en rigtig uddannelse.Svar
  21. jens kjær simonsen jeg har søfartsbog som fisker, og har fisket i 5-6 år. det ligger tilbage fra 1980 til foråret 1986, gælder den stadig.Svar
    • Kim Jørgensen Hej Jens,
      En søfartsbog er blot dokumentations på hvor lang tid du har sejlet. Der er derfor, så vidt jeg ved, ikke nogen udløbsdato.Svar
  22. J. Larsen Har købt en jolle på 14 fod og 25 HK, troede egentlig ikke jeg skulle bruge kort til den opsætning, men hvis jeg læser det korrekt, så skal jeg have kort hvis jollen planer, er det rigtig forstået?
    Hvis jeg lægger vægt i stævnen og båden ikke planer, så skal jeg vel ikke bruge kort, eller den løsning kan man ikke benytte?Svar
    • Kim Jørgensen Hej Johnni,
      Du behøver ikke speedbådscertifikat til den opsætning. På en 14 fods jolle, skal du op til 29 HK før det kræves certifikat.Svar
  23. Jesper Hej KimJeg har et halvplanende skrog. 26′ med 110HK motor.
    Der er sat en mindre skrue på så topfart er ikke mere end 7-8 knob.Er speedbåds certificat nødvendig?Svar
  24. Kim Schrøder Hej
    Hvordan er det om jeg låner en båd i sverige og sejler fra landskrona ud i Øresund og fisker og sejler tilbage til samme havn ( båden ville kræve kørekort i DK) Det er jo ikke på krævet i sverige.KimSvar
    • Kim Jørgensen Hej Kim,
      Uha, her er jeg ikke 100% sikker i min sag. Men umiddelbart vil jeg mene at hvis du holder dig på den svenske side af Øresund, så vil det danske politi ikke stoppe dig. Men jeg er som sagt ikke sikker. Prøv at ring til politiet og spørg dem.Svar
      • Kim Schrøder Er det ikke søfarsøfartstyrelsen der styre de regler eller er det politietSvar
        • Kim Jørgensen Jo det er søfartsstyrrelsen som bestemmer, men det er politiet som er den udøvende myndighed og dermed dem så tjekker bådende.Svar
  25. Kim Schrøder TakSvar
  26. Kenneth Hej – Kan man bruge et speedsbåds certifikat i udlandet? Eller alternativt som grundlag for at søge et ICC certifikat?
    Jeg vil gerne sejle i Italien og alt over 40 HK kræver et certifikat. Håber du kan hjælpe.Svar
  27. Danny skjold Hej
    Jeg har lige købt en banner 28 med 120 HK halv planen.
    Jeg har dulighedsbevis, men hvis min kone selv vil sejle ud skal hun så har spetbådsbevis? Båden er kun halv planende ?
    På forhånd tak
    Hilsen dannySvar
  28. Lasse B.M. Hej.
    Skal man have certifikat for at sejle alle planende joller/både uanset motorstørrelse?
    Eller gælder reglen om hk/længde?Det drejer sig om en Linder Sportsman 400 med 9,9 hk.MvhSvar
    • Kim Jørgensen Det er reglen om HK kontra længde som gælder her, hvilket betyder at båden ikke kræver certifikat med den motor.Svar
  29. Jan Mertz Hej, er der max grænse for, hvor langt man må sejle fra land med et speedbådskørekort?
    Jeg har hørt noget om max 2 mil, men kan ikke finde det nogen steder.
    MvhSvar
  30. Flemming Duemose Hej KimPåtænker at købe en Storebro 430 (13,11 m) med sammenlagt 840 hk. Den kan plane. Har duelighedsbevis, så må gerne sejle den. Men er jeg omfattet af regler omkring spiritus sejlads ved promille over 0,5 ?Takker for svar.Svar
    • Kim Jørgensen Hej Flemming,
      Reglerne om spiritus gælder for alle som sejler en båd, og det er samme regler som ved kørsel i bil.
      Mvh Kim.Svar
      • Flemming Duemose Hej Kim.Tak for svar. Det var også hvad jeg regnede med, men grunden til mit spørgsmål er, at der i søsikkerhedslovens §§ 29 a-e. står flg. :§ 29 a. For spiritussejlads straffes den, som fører skib eller i øvrigt udfører arbejde om bord på et skib i en stilling af væsentlig betydning for sikkerheden efter at have indtaget spiritus i et sådant omfang, at alkoholkoncentrationen i blodet under eller efter sejlads overstiger 0,50 promille.Stk. 2. Stk. 1 finder ikke anvendelse for fritidsfartøjer, hvortil der ikke er foreskrevet uddannelseskrav til fartøjets fører eller eventuelle styrmand. Førere af vandscootere og lignende fartøjer er dog omfattet af stk. 1.Jeg læser dette (nok forkert :-), som at en sejlbådsejer på eks. 12 meter, eller en ikke plannende (eller halvplanende) motorbåd som ikke kræver duelighedsbevis eller speedbådskørekort, har lempeligere vilkår – hvis ellers de opfører sig korrekt, selvfølgeligt. Er jeg forkert på den ?Tak for svar.Mvh. FlemmingSvar
        • Flemming Duemose ? Vi diskutterer stadig i vor lille ¨sejlklub¨ 
          • Kim Jørgensen Beklager, havde lige overset dit spørgsmål.
            Jeg troede faktisk at reglerne gjaldt alle, men efter at have undersøgt dem, er jeg enig i din konklusion.
            Så hvis båden ikke kræver certifikat eller anden uddannelse, så gælder promillegrænsen ikke. MEN: Du må ikke sejle i en tilstand, hvor du er så påvirket af alkohol eller andre rusmidler, at du er ude af stand til på fuldt betryggende måde at udføre dine opgaver af væsentlig betydning for sikkerheden.
  31. Flemming Duemose Hej KimTak for dit svar. Nu skal vi jo selvfølgeligt ikke fortsætte i det uendelige. Men hvis eks. en sejlbådsejer har duelighedsbevis, kan han straffes efter promille sejlads og få frataget retten lige så snart han overskrider 0,5 promille uanset om han er til fare eller ej. Men hvis han ikke har noget duelighedsbevis, har han længere snor på promillen – altså hvis han ikke er til fare for nogen og stadig kan føre båden betryggende. Lidt underligt, ikk´Tak for gode svar – og debat.Mvh. FlemmingSvar
  32. Meik hejsa. Jeg har kigget lidt på en lille motorbåd, den er 13 fod lige under 4m og med en yamaha 40 hk påhængsmotor. er speedbådscertifikat så påkrævet ?Vh MeikSvar
  33. Kasper B Hej KimJeg har købt en gammel Jolle 16 fods, med en gammel 40 hk motor. (ej planende). Skal jeg bruge speedbådskort?Og hvis ja : Kan jeg så ikke blot få motoren droslet ned og derefter sejle lovligt?Mvh KasperSvar
    • Kasper B Undskyld : Den ER planende!
      Kan jeg få den neddroslet ved bådmekaniker, så jeg ikke skal have speedbådsbevis?Svar
      • Kim Jørgensen Hej Kasper,
        Uha, her er jeg ikke helt sikker i min sag. Men umiddelbart vil jeg jo mene at hvis den bliver droslet ned til 36 HK, så burde du lovligt kunne sejle den. Men jeg er som sagt ikke sikker, og jeg ville kontakte Søfartsstyrrelsen hvis jeg var dig.Svar
  34. Henrik Schlegel Hej Kim, jeg er udlandsdansker bosat i England, og har et ICC til både sejl og Motor som dækker min sejlads i UK og Croatien i en 15M lang motorbåd med 1200 heste, så planende. Jeg har også et ældgammelt duelighedsbevis i Sejlads.Må jeg sejle en 32 fods planende motorbåd i Danmark på mit gyldige RYA ICC uden at have speedbådskørekort?mvh. HenrikSvar
    • Kim Jørgensen Hej Henrik,
      Uha, der må jeg være dig svar skyldig. Jeg ville kontakte søfartstyrelsen hvis jeg var dig.Svar
    • Søren Rosing Enig,men hvor er båden hjemmehørende og er du dansk statsborger?Svar
  35. Mikkel Steen Hansen Skal jeg bruge speedbådskort til en 15 fods med 40 hk Mercury motorSvar
  36. Lars Hej Kim Jeg skal købe en speedbåd, som er under 4 meter med en 200 hk motor.
    Hvad er reglerne omkring dette, samt hvilket certifikat skal jeg bruge til det?Mvh. LarsSvar
    • Kim Jørgensen Beklager det sene svar. Loven gør sig også gældende for både under 4 meter, så du skal have certifikat for at sejle den.Svar
  37. Nikolai Hej KimJeg er en dreng på 15 år som rigtig godt kan tænke sig et speedbådskørekort, vi har selv en speedbåd på 20 fod. Hvor tidligt er det muligt at tage speedbådskørekortet?Mvh NikolaiSvar
  38. Rene Hej Kim
    Jeg har i 1980 taget duelighedsbevis teori og praktik, skal jeg have speedbåds bevis for at sejle en 15 fods båd med 55 HP motor
    Mvh Rene.Svar
  39. Tommy Hej jeg har en 17 fods Mayland kabine båd med en påhængsmotor på 6 hk står der på den som jeg har planer om at bruge.
    Den indembordsmotor er på 56 hk men den er ude af drift og skal total renoveres før den kan bruges igen .
    Men må jeg så sejle med påhængsmotor på de 6 hk uden certifikat ?
    Hvis der er en der vil svare mig på.det vil jeg blive glad for hjælpen .
    Jeg skal have taget certifikatet det er min plan men mere om jeg så kan bruge min påhængsmotor så ?Svar
    • Kim Jørgensen Hmm det er lidt et gråzone-spørgsmål. Jeg ville kontakte det lokale politi hvis jeg var dig.Svar
  40. Carsten Nielsen Hej Kim
    Jeg påtænker at købe en safir 24 fod med en 49 HK motor. Hvilken typen bevis skal jeg bruge til og sejle den ?Mvh CarstenSvar
    • Kim Jørgensen Hej Carsten,
      Til den nævnte båd er der ikke krav om nogen beviser eller uddannelser. Med mindre der selvfølgelig er VHF-radio i båden – men det er en anden snak.Svar
  41. Anne Lassen Min søn har en lille rib på 2,6 meter med 15 HK motor. Skal han have speedbåds certificat?
    Han er 14 år.Svar
    • Kim Jørgensen Hej Anne,
      Han er for ung til speedbådscertifikat, da man skal være 16 år.
      Om båden kan føres lovligt af ham, det ved jeg faktisk ikke.Svar
  42. Martin Jeg har en båd på 3,64 med en motor på 20hk skal jeg have kort til detSvar
  43. Hans Olsen Hej jeg har skaffet mig en Decon 420 gummibåd og er igang med at finden en motor. Båden er godkendt til 40 HK. Den vejer 85 kg
    Jeg tænker på en 25 HK vil være en god løsning til at starte med. Som jeg kan læse ude af tabellen så skal jeg ikke have certificeret til denne kombination hvis jeg bruger under 28 hk. Men hvad hvis båden kan plane aligevel med denne størrelse motor skal der så certificeret alligevelSvar
  44. Henning B. Jeg har som fritidssejler et Yachtskipper 3 bevis udstedt af Søfartsstyrelsen. Har ladet mig fortælle, at dette bevis fritager for kravet om Speedbådscertifikat – er det korrekt?Svar
  45. Jens Kobbernagel Hej
    Jeg har en ikke planende motorbåd på 9,1m med ca. 190HK. Den sejler max 10 knob. kræver den certifikat?MvhSvar
  46. Niklas Madsen Hej hvis man har en båd der er 5.85 m lang og man sejler med en 50 HK eller en 70 HK motor
    Og båden ifølge producenten ikke er planene
    Skal man så have speedbådscertifikat ??
    Og hvordan er loven for alkohol ? Mvh NiklasSvar
  47. johnny kristensen hvad skal man have af kørkort eller certifikat vis det er en fiske kutter der 42 fod. 107 hk. bredde 4, dybde 1,3 , Kg 9000,Svar
    • Kim Jørgensen Som udgangspunkt nej. Men bliver den brugt til erhvervsfiskeri, kan der godt være nogen andre regler.Svar
  48. Steffen Damm HejEr der nogle regler for hvad min 15 fods Fletcher skal have af udstyr om bord? Her tænker jeg på om der er lovkrav omkring lys på båden, brandslukker eller hvad man ellers kan forestille sig af sikkerhedsudstyr.Svar
  49. Marcin Hej KimKræver det en speedbådscertifikat for at sejle en Crescent 42 (4,26m ) + 4hp påhængsmotor ?Svar
    • Kim Jørgensen Nej det gør det ikke.Svar
      • Lone Mikkelsen Når jeg nu har speedbådscertifikat, og har en kammerat med som ikke har certifikat. Må jeg lovligt, overlade styringen af båden til ham/hende hvis jeg er i båden?Svar
        • Kim Jørgensen  Spørgsmålet er besvaret nederst i artiklen. Ja det må du gerne, men da du har ansvaret ombord, skal du hurtigt kunne overtage styringen, hvis der opstår en situation.
  50. Heidi Barzel  Har lige et spørgsmål. Jeg har speedbåds certifikat, min kammerat har ikke, må jeg overlade sejladsen til ham hvis jeg er med? Hilsen Heidi
    • Kim Jørgensen  Spørgsmålet er besvaret nederst i artiklen. Ja det må du gerne, men da du har ansvaret ombord, skal du hurtigt kunne overtage styringen, hvis der opstår en situation.
  51. Tobias Steen  Hej. Hvad stiller man op hvis man vil købe en gammel hollandsk flodbåd på 25 meter med 67 HK. Den er umulig at sejle i DK, hvilken uddannelse skal man have?
  52. Bo Philipps Knudsen  Hej
    Jeg har taget en Y3 sidst i 80 erne, og der var det Brutto register ton der var grænsen, den nedre var 20 brt. og den øvre kan jeg ikke huske, men mener den var omkring 250 brt.
    Hvad må jeg sejle i dag?
  53. Christian Nielsen  Hejsa. Jeg har taget et Powerboat Level 2 certifikat, som er den skotske version af et speedbådcertifikat. Ved du om det er gyldigt i Danmark eller om jeg skal have et dansk certifikat, som bådejer i Danmark.
  54. Helle  Styrepultbåd, Terhi 415 R, 14 fod, 5 pers., 40 hk , Mercury, benzin, hvad kræver det at bruge sådan en?
    • Kim Jørgensen  Speedbådscertifikat.
  55. Jesper Bøgh  Hej Kim. Du må undskylde, måske er jeg lidt tung i fatningen. Jeg har kigget på forskellige sider og kan ikke finde ud af reglerne, på hvornår man skal have det ene bevis og om det betegnes som en speedbåd.Jeg har kig efter en lign. båd: 7,65 meter lang, bredte 2,90 meter, motor pente MD22 med 48 HK/fast aksel. Model Scand 25 Classic.Det er inegen ræser, bare en fam.hyggebåd.Kan du forklare mig, hvad jeg skal bruge af div. beviser for at kunne sejle lovligt med sådan en båd i DK,S og Tyskland (EU).???Det er en jungel, men vil hellere gøre det rigtigt første gang, end hvis det går galt og koster liv.
    • Kim Jørgensen  Du behøver ikke nogen certifikater til at sejle den.
  56. Ivan Olesen  Hej
    Jeg har navigationsbevis (duelighedsbevis), jeg har en jolle på 5m. Med 50hk. Påhængsmotor.
    Skal jeg også have speed både kort?
  57. henrik  Og et lille spørgsmål om decimaler
    på en ryds 438 giver tabelregnestykket 30,2 betyder det at jeg må bruge en 30 hk uden speedbådskortOg tak for hjælpen Mvh Henrik
    • Kim Jørgensen  Hej Henrik,
      I teorien ja, men det kommer lidt an på hvordan politiet tolker reglerne – om de runder af eller hvad de gør.
      Men derudover er det altid en god idé at tage det, da man for, en lille pris, rent faktisk lærer lidt på kurset. Og så tager det kun en dag 
  58. Kim  Hej KimJeg har planer om at købe en nydam 500 classic på 5 meter, hvad er maks HK før der kræves speedbåds kort? Mvh Kim
    • Kim Jørgensen  Brug skemaet i toppen af artiklen 
  59. Sonny Kim søften  Hej jeg har lige købt en lille 14 fods fladbundet båd hvor jeg hade planer om at smide en 15-20 Hk påhængs motor på skal jeg så ha speedbåds kort
    • Patrick  I følge formlen ligger din motor under grænsen for hvornår du skal have speedbådskørekort.
      Dog skal du være opmærksom på at hvis båden alligevel er planene “kan løfte skroget ud af vandet i fart” kræver båden et speedbåds kort.
      uanset så få det taget så du kan færdes sikkert til søs
  60. klaus henriksen  Hej. Har en ørnvik på 4,40 meter og fik at vide at den med en 30 heste ikke krævede bevis da den lå lige under grænsen. Skal man regne med formlen 4,40 gange 4,40 plus 3 gange 1,36. så må motoren være op til 30,4 før du skal have bevis.
  61. Carsten Lopdrup  Hej. Har solgt vores sejlbåd og overvejer en motorbåd i stedet for. Jeg har duelighedbevis. Er det gyldigt til motorbåd eller skal jeg have endnu et ?
  62. Max  Hej En Corsiva 595 med en Yamaha motor F40 kræver den speedbåds-certifikat?
    • Patrick  Hej Max
      Teknisk set behøver du ikke speedbådscetifikat til den da motoren ligger under grænsen.
      men vær ops. på hvis båden alligevel kan plane kræver det alligevel et speedbådscertifikat.
      • Per  Hej Patrik, det tror jeg at du har misforstået, hvis din båd/motor er under grænsen i motor effekt ifølge tabellen, så skulle det være lige meget om din båd kan plane eller ej.
  63. Lennert Simon Nielsen  16 fods med 30 hk, skal man ha speedbåds kørekort til den?
  64. Emil  Jeg kigger på en 24 fod med en 20 hk motor kræver den speedbådscertifikat
    • Patrick  Nej det kræver den ikke
  65. Narmin Qubtan  Hvor mange år holder et yacht kørekort.?
  66. Jakob Hammer-Helmich Vi er en ungdomsskole som gerne selv vil undervise i at sejle, vi har en motorbåd, kan man selv få censor tilladelse eller kan man betale en censor for at godkende prøven? og hvis ja, hvad kræver og koster det?
  67. Henrik Jørgensen  Hvis man har taget yachtskippereksamen af 3.grad, skal man så stadigvæk have et speedbådskort, når båden kræver det?
  68. allan eilsøe  må man under dette forløb sejle rundt i sin speedbåd uden at have bestået prøven ????? , skal forståes således at medtage passager underturen og bruge som undskyldning at man øver sig
    • Kim Jørgensen  Nej absolut ikke. Men typiske tager man certifikatet over 1 eller 2 aftener, så det behøves ikke.
  69. jesper pfeiffer  Hej Kim, Hvis jeg har en båd som er 4,65 m med 30 hk og båden er planende, skal jeg så have speedbådskørekort. Må min søn sejle båden hvis jeg sidder ved siden af
    (jeg har speedbådskørekort og han har ikke). Min søn er 14 må han sejle båden såfremt der ikke kræves speedbådskørekort. Kan man først tage speedbådskørekort når man er fyldt 16 år
    • Kim Jørgensen  Når en båd kræver certifikat, så SKAL føreren af fartøjet ha det. I “gamle” dage skulle man bare være tilstede i båden, men efter de nye regler, skal man selv stå bag rattet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere