Dykkerbøje

Danskerne er blevet mere og mere glade for at bruge havet som en del af deres sommer. Når vi er i sommerhus har mange en eller flere faste vandaktiviteter som er en fast bestanddel af det at holde ferie ved vandet. Først kom dykkerne, så surferne, kajakkerne, så havsvømmerne og nu undervandsjægere.

Som sejlende giver det udfordringer da man kystnært (men også overraskende langt fra land) skal holde øje med forskellige vandsportsudøvere. Det er en vane man skal begynde at tillægge sig som sejler i dagens Danmark: Hold øje, ikke blot efter andre skibe og fartøjer, men også efter svømmere, dykkere og deres dykkerbøjer.

Kajakker, roere og surfere

Denne gruppe af vandsportsudøvere behøver man ikke være så nervøs for. De er ofte gode til selv at holde udkig og de viger som regel i alle tilfælde. De har hovedet ovenvande og orienterer sig næste konstant. Kajakker, roere og surfere er alle fartøjer som er underlagt søfartsreglerne og der stilles krav til at de kender dem og kan begå sig. Selvom trafikken i nærheden af roklubber, populære strande og velbesøgte vind- og bølge-spots kan være tæt, så er det sjældent at denne gruppe forårsager deciderede problemer og påsejlinger bør ved almindelig agtpågivenhed være nemt at undgå.

Dykkere – og deres bøjer

Dykkere skal have en dykkerbøje med når de dykker. Sådan er reglerne, hvilket de lærer når de tager deres dykkercertifikat. En dykkerbøje er ofte rød eller orange og har monteret et blå-hvidt (alfa) dykkerflag. De fås i forskellige størrelser, men bør være tydelig på en god afstand. Jeg vil personligt mene at bøje og flag skal kunne ses på 100 meters afstand.

Hold altid stor afstand til en dykkerbøje!

Dykkerne kan sagtens være 30 meter eller endnu længere fra bøjen og det eneste der (måske) afslører deres præcise position er nogle bobler på overfladen fra deres dykkerudstyr.

Havsvømmere, snorklere og badegæster

Alle disse grupper er i princippet fritaget fra at markere sig med en dykkerbøje. Badegæster løber næppe den store risiko, men det er en stor udfordring at få øje på en sortklædt snorkler eller havsvømmer som måske befinder sig flere hundrede meter fra land. Her regner man som sejlende ikke med at folk svømmer rundt uden at markere sig, men det sker altså. Samtidig er netop denne gruppe som regel dårlige til selv at holde udsyn da de har hovedet under vandet eller i vandoverfladen og med mindre de kan høre en motor nærme sig opdagere de måske faren for sent.

En påsejling kan være fatal hvorfor det er i alles interesse at det ikke sker.

Som sejlende skal man holde udkig (altid opmærksomt!) og som vandentusiast bør man markere sig. Havsvømmere bør svømme i grupper, have orangerøde hætter på og en bøje på slæb. Snorklere bør investere i en bøje (ca. 200 kr) og trække den efter sig. Den kan spændes fast i blybæltet eller harpunen – eller rundt om håndleddet.

Vær synlig og hold øje med hinanden!

Denne artikel er skrevet af Morten Rosenvold Villadsen, der til dagligt driver siden http://undervandsitetet.dk og forfatter af bogen ”Hold Vejret – en bog om fridykning”. (http://holdvejret.dk).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere