Når man opholder sig på vandet kan man ikke undvære en kikkert. Både til at holde øje med andre skibe i nærheden, til at navigere sikkert i havn og til brug i nød, hvis en mand f.eks er faldet over bord. Der findes næppe noget skib i verden, fra alverdens bilfærger til krydstogtskibe verden rundt, og alle havsejlerbåde som ikke er udstyret med en marinekikkert.

Men en marinekikkert er ikke bare en almindelig kikkert, den skal opfylde nogen simple krav, da den ellers kan være ubrugelig ombord på en båd. Og når jeg skriver krav, er det altså ikke nogen lovmæssige krav, det er 100% mine egne krav. Men en marinekikkert skal efter min mening være:

  • Robust og stødsikker
  • Vandtæt
  • Størrelse 7×50
  • Selvfokuserende

Som tillæg kan man også vælge en kikkert med indbygget kompas og/eller afstandsmåler, men det er efter min mening ikke nødvendigt. Jo mere avanceret en kikkert er, jo nemmere går den i stykker. Og der er ikke nogen grund til at bruge 3-4000 kr. på en fancy kikkert, som går i stykker første gang du rammer lidt hård sø.

Hvorfor er en marinekikkert god at have ombord?

En marinekikkert er et uundværligt værktøj ombord på en båd, uanset om du sejler for fornøjelsen, er en ivrig fuglekigger, fisker, eller sejler professionelt. Her er nogle grunde til, at en marinekikkert er god at have ombord:

  1. Navigation: En kikkert kan hjælpe med at identificere landemærker, bojer, andre fartøjer og navigationsmærker. Dette kan være især vigtigt i ukendte eller komplekse vandområder.
  2. Sikkerhed: En kikkert kan bruges til at se efter skibe i nærheden, mulige forhindringer i vandet, eller personer i vandet. Dette kan være afgørende for at undgå kollisioner og for at sikre sikkerheden for alle ombord.
  3. Nødssituationer: I nødsituationer kan en kikkert bruges til at søge efter hjælp, identificere andre skibe eller se efter land.
  4. Observation af dyreliv: En kikkert kan også bruges til at observere dyreliv, hvilket kan være en stor del af fornøjelsen ved at være på vandet.
  5. Præcision: Nogle marinekikkerter har indbygget kompas og afstandsmåler, der kan hjælpe med at bestemme retning og afstand til et objekt.

En god marinekikkert er designet til at modstå det maritime miljø. Den skal være vandtæt (eller i det mindste vandafvisende), robust, og ideelt set med en gummibeklædning for bedre greb. Det er også en fordel, hvis den er “nitrogenfyldt”, hvilket betyder, at den er fyldt med nitrogen gas i stedet for luft for at forhindre indvendig dugdannelse. Endvidere er kikkerter med porro-prisme generelt bedre til marinebrug, da de giver større dybdeopfattelse og bredere synsfelt sammenlignet med tagprisme-kikkerter.

Hvad er forskellen på en Marinekikkert og en almindelig kikkert?

Selvom både marinekikkerter og almindelige kikkerter har det samme grundlæggende formål – at forstørre fjerne objekter – er der flere vigtige forskelle, der gør marinekikkerter specielt egnede til brug på vandet.

  1. Robusthed og vandtæthed: Marinekikkerter er designet til at modstå det barske maritime miljø. De er typisk vandtætte og ofte fyldt med nitrogen eller argon for at forhindre indvendig dugdannelse. Mange modeller er også mere robuste og kan have gummibeklædning for at forbedre grebet og modstå stød.
  2. Forstørrelse og objektivdiameter: Marinekikkerter har typisk en lavere forstørrelse (almindeligvis 7x) sammenlignet med mange almindelige kikkerter. Dette hjælper med at minimere billedrystelser, som er almindelige på et skib i bevægelse. De har dog ofte større objektivdiameter for at indsamle mere lys, hvilket kan være særligt vigtigt i dårlige lysforhold eller tåge.
  3. Indbygget kompas og afstandsmåler: Nogle marinekikkerter har et indbygget kompas og/eller afstandsmåler, som kan være nyttige til navigation og til at bestemme afstanden til fjerne objekter.
  4. Fokuseringssystem: Marinekikkerter har ofte et individuelt fokuseringssystem eller et “fast focus” system, hvor hver øjestykke fokuseres separat. Dette er nyttigt, da det betyder, at når først kikkerten er indstillet, er alt fra en bestemt afstand til uendeligt i fokus, hvilket er praktisk på et skib i bevægelse.
  5. Prismesystem: De fleste marinekikkerter bruger et porro-prisme system, som giver en bredere synsfelt og bedre dybdeopfattelse sammenlignet med tagprisme-kikkerter, der ofte findes i almindelige kikkerter.

Samlet set er marinekikkerter specialdesignet til at være praktiske og effektive til brug i maritime miljøer, hvor forholdene ofte kan være mere krævende end på land.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere