Fendere til beskyttelse af din båd

Fendere til beskyttelse af din båd

Fendere kan købes i flere forskellige udformninger, farver og prisklasser, men har alle den samme egenskab – at holde din båd eller skib fri for ridser og skrammer.

Nedenfor kan du læse lidt om de forskellige former og producenter af fendere.

Typer af fendere:

Den mest almindelige type fender, er den aflange/ovale type, med huller til reb i begge ender. Denne type fender kan også købes med kun et enkelt øje – disse kaldes “Single-Eye” fender eller “Drop-fender.” Det er lidt en smagssag hvad man vælger.

En anden type fender man kan vælge, er kuglefenderen, som er dråbeformet. Den fylder lidt mere i bredden og er dermed ikke lige så nem at gemme væk under sejlads. Så hvorfor nogen vælger denne type bøje, ved jeg ikke. Nogen siger at den kan klare et større tryk fra skibet, men om det passer ved jeg ikke.

Producenter af fendere:

Hos de danske forhandlere af fendere, finder man typisk 2 forskellige producenter – Dan-fender og Majoni.


dan-fender
Dan-fender fra Dan Hill

Dan Hill Plast er et dansk firma, som er placeret i Jylland. De producere alverdens former for plastic-produkter, heriblandt bøjer og fendere, her navnet Dan-fender. Dan-fenderen er et produkt af særdeles høj kvalitet, hvilket desværre også afspejler sig i prisen, som typisk ligger på over det dobbelt af konkurenten Majoni.

Køb Dan-fendere her

 

 


majoni fender
Fender Star fra Majoni

Majoni Plastic er et Hollandsk firma, som udelukkende producere forskellige former for fendere, bøjer og stødabsorberende elementer til havnemoler osv. Den model som hovedsageligt bliver solgt i Danmark, går under navnet Majoni Fender Star. Denne fender er ikke af lige så høj kvalitet som Den-fender, men koster også under det halve.

Køb Majoni Fendere her

 

 


 

Personligt er jeg tilhænger af Majoni Fender Star, da den er lidt tykkere end Dan-fender og derfor ikke bliver trykket flad lige så nemt. Og så gør det jo ikke noget at de koster under det halve.

Hvilken størrelse fendere skal jeg købe?

Nedestående skema er vejledende. Længden på fenderen afhænger meget af hvor meget fribord der er på din båd/skib. Så du kan med fordel måle fribordet, inden du bestiller.

Bådlængde Diameter Længde
13-17 fod (4-5 m.) 120-125 mm. 450-540 mm.
17-26 fod (5-8 m.) 150 mm. 585-645 mm.
26-36 fod (8-11 m.) 200-210 mm. 620-765 mm.
36-43 fod (11-13 m.) 240-250 mm. 700-940 mm.
43-50 fod (13-15 m.) 300 mm. 880-1030 mm.