Dykkerkursus

Drømmer du om at glide vægtløs gennem verdens fortryllende oceaner, koralrev, skibsvrag og fiskestimer?

Så er idéen om at få taget et dykkercertifikat garanteret noget, der går rent ind hos dig. Og her på siden hjælper vi dig med at blive klar til at træffe beslutningen én gang for alle.

At dykke rundt under vandet er en fantastisk sjov beskæftigelse – men det er altså ikke risikofrit. Og her kommer dykkerkurser og dykkercertifikater ind i billedet. 

At du er godt klædt på med viden om dykkerudstyr og procedurer, og at du har fået alle eksperternes gode vaner og råd ind under huden, ja, det er altså alfa og omega for, at du kan hengive dig til dykkeroplevelsen uden bekymringer. Og, selvfølgelig, uden uheld.

Herunder fortæller vi dig alt, du skal vide om dykkercertifikatet. Vi kommer ind på hvornår du skal bruge det, hvilke typer af certifikater der findes, hvad det koster, og hvor du kan tage det henne.

Hvornår skal du bruge et dykkercertifikat?

Lad os lægge ud med at få lagt kortene på bordet: Hvornår er det lige, at du har brug for et dykkercertifikat i første omgang?

De fleste betragter egentlig dykkercertifikatet som et slags kørekort. Men i Danmark er det faktisk slet ikke lovpligtigt at have et dykkercertifikat, hvis du gerne vil dykke. Det er med andre ord på eget ansvar, hvis du gerne vil dykke uden certifikat herhjemme. Vi anbefaler selvfølgelig, at du tager et dykkercertifikat alligevel.

Kommer du til udlandet er historien en ganske anden. Her skal du som oftest kunne fremvise et gyldigt dykkercertifikat, før du overhovedet kan leje udstyr til et undervandseventyr.

I sidste ende er dykkercertifikatet til for din egen sikkerheds skyld. Du vil næppe frivilligt kaste dig hovedkulds ud fra en flyvemaskine uden træning, selvom du har en faldskærm på ryggen. Og det samme gør sig altså gældende, når vi taler om at dykke.

Hvad sker der hvis du dykker uden et dykkercertifikat?

Som sagt er det ikke ulovligt at dykke uden dykkercertifikat i Danmark. Der sker altså ikke noget rent juridisk ved det. Det samme gør sig gældende i udlandet – men her skal du være særdeles heldig, hvis du finder et sted, der vil leje dig dykkerudstyr uden at du kan fremvise et certifikat.

Politiet kommer altså ikke efter dig, hvis du dykker uden dykkercertifikat. Men det kan være rigtig farligt at dykke uden den nødvendige viden om praksis og udstyr – så vi vil på det kraftigste anbefale, at du tager certifikatet før du begiver dig ud på eventyret.

Hvem udsteder dykkercertifikater?

Dykkercertifikater får man fra dykkertræningsorganisationer – eller, mere mundret, blot dykkerorganisationer. 

Der findes mange dykkerorganisationer rundt omkring i verden, men der er særligt tre, der skiller sig ud. De hedder PADI, SSI og CMAS. Herunder gennemgår vi dem alle hver for sig, så du kan kende forskel på dem.

PADI (Professional Association of Diving Instructors)

PADI har base i USA, og er den suverænt største dykkerorganisation i verden – det er en af fordelene ved dem. Der foregår en massiv vidensdeling på tværs af hele PADI, og du kan finde klubber med deres logo på overalt i hele verden. Det kan være med til at give tryghed og genkendelighed, når du vil til udlandet for at dykke.

PADI har udbudt over halvdelen af alle verdens dykkercertifikater. Træningen er solid, og fællesskabet enormt.

SSI (Scuba Schools International)

SSI er endnu en dykkerorganisation fra USA, og den næstmest populæreste. 

På mange måder ligner SSI og PADI hinanden, så i dag er det mere de historiske forskelle og udbredelsen, der udgør forskellen mellem dem. SSI var fx den første dykkerorganisation, der tilbød komplette dykkerkurser med fulde læreplaner. Det er PADI kommet efter med årene.

En af fordelene ved SSI er, at der er tænkt en smule mere fleksibilitet ind i dykkertræningen hos dem end hos PADI. Tager du et dykkercertifikat hos PADI, så har dykkerkurset en fast kronologi ift. de kompetencer, du skal have oparbejdet. Hos SSI er dette mere fleksibelt. Det kan være en fordel, hvis du allerede kender lidt til nogle af dykkerpraksiserne – men en ulempe, hvis du ellers plejer at trives i et komplet fastlagt skema.

CMAS (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques)

CMAS er en dykkerorganisation fra bystaten Monaco i Frankrig. CMAS er ikke lige så fysisk udbredt som PADI eller SSI, men du finder alligevel næsten lige så mange, som kender organisationen.

Et dykkerkursus hos CMAS er dog noget anderledes end et dykkerkursus hos PADI eller SSI. CMAS går nemlig meget op i at oparbejde rygradsviden og gode vaner i forbindelse med dykkerkurset. Her får du ikke blot serveret en pakke med viden og den nødvendige træning. 

Resultatet er, at nyuddannede fra CMAS ofte viser en større sikkerhed med udstyret og procedurer end nyuddannede fra PADI og SSI. De sidstnævnte organisationers filosofi er derimod, at denne sikkerhed og bekvemmelighed er noget, du selv kan og bør oparbejde på egen hånd.

Andre dykkerorganisationer

Ud over de organisationer, vi har nævnt herover, findes der selvfølgelig også flere andre, som er mindre kendte. Nogle, som du nok vil komme til at støde på før eller siden, er SDI og NAUI, men der findes mange flere.

Hvilken dykkerorganisation skal du vælge?

Hvis du er i tvivl om hvilken dykkerorganisation, du skal vælge, og hvilket kursus du gerne vil på, så er svaret… ja, den der passer dig bedst. Faktum er, at alle disse dykkerorganisationer kan lære dig at dykke.

Hvis du, ud over at lære at dykke, også gerne vil blive rigtig god til det, så er det en færdighed, du konstant kan arbejde på og blive bedre til. At være en god dykker er altså svært at forene med en tilværelse som sofakartoffel. Det kræver altså, at man rejser sig og kommer ud i marken – eller i vandet, om man vil.

Hvilke typer af dykkercertifikater findes der?

Dykkerorganisationerne tilbyder en lang række af forskellige dykkercertifikater. 

De fleste af organisationerne anvender nogenlunde samme terminologi til de forskellige færdigheder, som man opnår med forskellige certifikat-niveauer. 

(Undtagelsen er CMAS, som har deres eget stjerne-rangsystem. Dem tager vi ikke udgangspunkt i her.)

Dykker-certifikaterne optjener man i kronologisk orden. Herunder giver vi dig overblikket.

Discover / Try certifikat

Et Discover certifikat er egentlig ikke et certifikat. Alligevel tilbyder mange dykkerorganisationer dette som en “smagsprøve” på den ægte vare. Her kan du komme og prøve tilværelsen som dykker af – og du lærer skam også lidt. Den viden, som du får her, kan du bruge senere hvis du går i gang med at opnå et Open Water Diver certifikat.

Open Water Diver dykkercertifikat

Et Open Water Diver certifikat er det første certifikat, du kan opnå som dykker. Her bliver du bekendt med dit udstyr, og tryg i vandet. Certifikatet gør dig kompetent til at foretage rekreativ dykning (altså, dykning for egen fornøjelses skyld), og giver dig adgang til at leje dykkerudstyr over hele verden.

Tid: 4-7 dage
Forudsætninger: Et godt helbred, og at du kan svømme
Min. alder: 10 år

Hvad du lærer og kan med et Open Water Diver dykkercertifikat:

  • Lej dykkerudstyr i hele verden
  • Lær hvordan du dykker ned til 18 meters dybde
  • Lær hvordan du bruger dykkerudstyr
  • Lær hvordan du håndterer opdrift under vandet
  • Lær hvordan du tackler gængse problemer

Advanced Open Water Diver dykkercertifikat

Med et Avanced Open Water Diver dykkercertifikat finpudser du dine færdigheder, og bliver endnu bedre til at dykke. Her lærer du bl.a. at dykke mere end 18 meter ned, får bedre navigationsfærdigheder og så kan du begynde at specialisere dig. Det kan være, at du vil lære undervandsfotografering, natdykning, dykning med våddragt, vragdykning eller noget helt andet.

Et Advanced Open Water certifikat åbner op for, at du kan specialisere dig yderligere efterfølgende – bl.a. på mere specialiserede dykkerkurser.

Tid: 2-3 dage
Forudsætninger: Open Water Diver dykkercertifikat (eller tilsvarende)
Min. alder: 12 år

Hvad du lærer og kan med et Advanced Open Water Diver dykkercertifikat:

  • Lær hvordan du dykker længere ned end 18 meter
  • Lær hvordan du bruger kompas og andet navigationsudstyr under vandet
  • Lær hvordan du bliver bedre til at håndtere opdrift under vandet
  • Begynd at specialisere dig

Rescue Diver / Diver Stress dykkercertifikat

Et Rescue Diver / Diver Stress dykkercertifikat handler udelukkende om at gøre dig til en ekspert i sikkerheden under vandet. Her lærer du hvordan du kan fikse mindre skader på dit udstyr, hvordan du spotter små problemer før de udvikler sig til uheld, hvordan du bruger nødudstyr, hvordan du hjælper en anden dykker i nød, og meget mere.

Selvom det måske ikke umiddelbart lyder lige så spændende som de andre dykkerkurser, så fortæller mange, at Rescue Diver-kurset er blandt de bedste kurser derude. 

Tid: 4-7 dage
Forudsætninger: Advanced Open Water Diver certifikat (eller tilsvarende), samt førstehjælpskursus
Min. alder: 12 år

Hvad du lærer og kan med et Rescue Diver / Diver Stress dykkercertifikat:

  • Lær hvordan du bliver en bedre dykkermakker
  • Lær hvordan du hjælper andre dykkere i nød
  • Lær hvordan du reparerer på dit dykkerudstyr
  • Lær hvordan du håndterer gængse og sjældne problemer under vandet
  • Lær hvordan du bruger nødudstyr under vandet

Master Diver dykkercertifikat

Med et Master Diver dykkercertifikat kan du med stolthed kalde dig ekspert når det kommer til rekreativ dykning. Her får du kombineret en forfining af dine praktiske færdigheder under vandet med en akademisk indføring i dykningen som sportsgren og kunstform.

I kurset får du mulighed for at vælge fem specialiseringsområder, der gør dig særligt kompetent til at varetage rekreative dyk inden for flere særlige kategorier. Derudover vil alle trådene blive bundet sammen for dig, så du opnår en holistisk viden om dykkersporten.

Tid: Varierer fra sted til sted – spørg din organisation
Forudsætninger: Rescue Diver certifikat (eller tilsvarende), samt mindst 50 loggede dyk
Min. alder: 12 år

Hvad du lærer og kan med et Master Diver dykkercertifikat:

  • Lær om dykkersportens akademiske bagtæppe
  • Forfin dine praktiske dykkerfærdigheder
  • Specialisér dig inden for 5 særlige dykkerområder

Dykkerkurset: Den direkte vej til dykkercertifikatet

Hvis du allerede nu ved, at du vil udforske verden under vandet, og at et dykkercertifikat er noget for dig, så går den direkte vej dertil altså gennem et dykkerkursus.

Det er dykkerkurset, der giver dig dykkercertifikater, og som gør det muligt for dig at leje dykkerudstyr i hele verden. Derudover er det vist også efterhånden klart, at dykkerkurserne giver dig de essentielle færdigheder til at varetage sikkerhed, udstyr og dykning på forskellige dybder.

Hvis du vil dykke kommer du altså ikke uden om dykkerkurset. Og alle begynder med den samme type kursus: Open Water Diver-kurset – det er hvad man kalder et begynder-dykkerkursus.

Herunder skal vi se lidt på hvad det grundlæggende Open Water Diver-kursus indeholder på tværs af de forskellige dykkerorganisationer.

Hvad koster et dykkerkursus (og certifikat)?

Prisen kan variere meget alt efter hvorhenne i verden, som du vælger at tage dit dykkercertifikat i. Det skyldes bare generelle prisforskellige i landene.

Det betyder altså, at prisen for et dykkercertifikat er anderledes i lande såsom Thailand, Indonesien eller Sri Lanka, hvis du sammenligner prisen med herhjemme.

Personligt har jeg været godt tilfreds med Kingfish.dk, hvor jeg tog mit dykkercertifikat. Her koster det lige knap 4000 kr. + online teori, som koster 1300 kr.

Der er fordele og ulemper ved at tage et dykkercertifikat i et bestemt land. Hvis du vælger at gøre det i et dyrt land såsom Danmark, så vil du komme til at betale mere for noget, der alligevel ender ud i samme resultat. Det er dog vigtigt at vide, at de lidt kedelige ting såsom teori ofte vil være nemmere at forstå i et land som Danmark.

Det samme kan så siges omvendt. Her sparer du en masse penge, men nogle områder vil måske være lidt svære at forstå grundet en sprogbarriere. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad du hælder mest til, og hvad du er mest tryg ved. På den måde kan du finde ud af, hvorhenne du vil tage dit dykkercertifikat, og hvor meget du vil betale for det.

Dykkercertifikat

Hvad skal man lære på et dykkerkursus?

Dykkerkurser er nok sammensat forskelligt, alt efter hvem du tager det hos. Jeg har som sagt taget mit dykkercertifikat hos Kingfish.dk, og derfor kan jeg kun fortælle om hvordan det foregår det.

Hos Kingfish.dk er dykkerkurset delt op i 4 trin.

Trin 1 er ren teori, og foregår online hjemmefra når det passer dig. Du skal regne med et tidsforbrug på 12-15 timer. Du skal efterfølgende bestå en test/eksamen online, inden du kan forsætte med kursets praktiske dele.

Trin 2 foregår over 2 dage (mandag og tirsdag), og består af praktisk teori. Her bliver kurset indhold og program gennemgået. Man gennemgår dykkerudstyr og lærer hvordan man klargøre det til dykning.

Trin 3 foregår om torsdagen. Her skal man i vandet for første gang. Du skal bl.a lave svømmetest og træningsøvelser på lavt vand, samt lave et træningsdyk på lavt vand.

Trin 4 foregår også over 2 dage (lørdag og søndag) og her bliver det alvor. Her skal du ud på 2 havdyk per dag, og så er der en afsluttende eksamen/certificering.

Er det mest teori eller praksis?

Et dykkerkursus er en god blanding af det hele, faktisk. I vil altid lægge ud med at gennemgå den nødvendige teori inden I begynder at dykke – og det er for en sikkerheds skyld.

Nogle ting er det nemlig nødvendigt at vide noget om på forhånd. Det kan fx være dykkersyge, stop på vejen op, hvordan du hjælper en dykkermakker i nød, osv.

Når det er sagt, så er der masser af prøve- og træningsdyk med i et dykkerkursus. I alt fylder teorien omkring 20-30% af tiden, mens I resten af tiden ligger i eller under vandet og øver jer.

Hvilket udstyr lærer jeg at arbejde med på et dykkerkursus?

På et dykkerkursus skal du lære om alt det grundlæggende dykkerudstyr, der er nødvendigt for en god dykkeroplevelse. Herunder giver vi et kort overblik over det dykkerudstyr, du kommer til at stifte bekendtskab med.

Dykkerdragten er dit “tøj” i vandet, og kommer både som en våddragt og en tørdragt. Hvad I bruger i jeres dykkerkursus er forskelligt fra kursus til kursus. Det er dykkerdragtens opgave at holde dig varm under et dyk.

Dykkermasken kender du garanteret, da de også er populære til almindelige fridyk. Dykkermasken sikrer, at vandet ikke kommer ind i din næse og dine øjne, og sørger for at du kan se under vandet.

Dykkerflasken er din iltbeholdning under vandet. Det er dykkerflasken, der giver dig mulighed for at opholde dig i længere tid under vandet uden behov for at skulle op til overfladen. Dykkerflasker kommer i forskellige størrelser og materialer.

Regulatoren er forbindelsen mellem dykkerflasken og din mund. Regulatoren kommer i flere dele – herunder selve regulatoren på flasken, en slange og et mundstykke.

BCD-vesten kaldes også på dansk for en afbalanceringsvest. Den er med til at sikre dig stabilitet under vandet, og du kan kontrollere din opdrift med den.

Manometeret fortæller dig hvor meget ilt, du har tilbage i din dykkerflaske. Dette er livsnødvendig information når du dykker, da man ofte glemmer tid og sted, når man er på opdagelse under vandet. Pga. risikoen for dykkersyge kan man ikke altid bare svømme op, når der ikke er mere ilt i flasen – og manometeret hjælper dig med at planlægge hvornår det er tid til en stille opstigning.

Svømmefødder kender du. Det er dem, der giver dig fart og snilde under vandet – og de er en uundværlig del af dykkerudstyret.

Hvor lang tid tager kurset?

Hos Kingfish.dk tager kurset 5 dage: Mandag, tirsdag, torsdag, lørdag og søndag. Inden da skal du igennem et online forløb, som samlet set tager 12-15 timer. Personligt brugte jeg et par timer om dagen i ca. 14 dage. Men du kan sagtens klare det på under en uge.

Hvor længe er et dykkercertifikat gyldigt?

Når du først har fået et dykkercertifikat, så er det i princippet gyldigt indtil den dag, du stiller træskoene. 

Selvfølgelig er der nogle steder krav, andre steder opfordringer, til, at du holder certifikatet ved lige med regelmæssige dyk hver sæson. Men nu er det selvfølgelig ikke alle mennesker, der logger deres dyk. Dermed bliver det også noget svært at regulere efter.

Du kan med fordel supplere dit dykkercertifikat med udvidelser af certifikatet gennem flere dykkerkurser løbende. De ekstra kurser er med til at holde din viden ved lige, og bygge oven på de færdigheder, du allerede har opnået.

Det her må du med et begynder-dykkercertifikat

Når du først har fået dit dykkercertifikat, så har du fået adgang til en masse fede oplevelser.

Du må med dit dykkercertifikat leje dykkerudstyr over hele verden. Det er en god ting, da det kan være dyrt at købe helt nyt udstyr. Så hvis du kun har planer om at dykke på din rejse og ikke derhjemme, så er det en god ide at låne udstyret til dit dyk.

Herudover må du nu deltage i dykkerture, hvor du maksimalt må gå ned på 18 meter. Det er forholdsvis dybt og vil være mere end nok i første omgang.

Hvis du ikke har lyst til at deltage i en dykker-tur, så kan du også vælge selv at dykke. Du må dog aldrig dykke helt alene.

Et dykkercertifikat er blot en start til en meget stor verden

Du vil helt sikkert opleve, at dit dykkercertifikat blot er en vej ind i en meget stor verden. Der gemmer sig utallige af nye ting at lave med et dykkercertifikat.

Du kan også vælge at forbedre dig yderligere, hvilket betyder, at du kan komme dybere i havet eller blive specialist at dykke i skibsvrag eller i grotter. Alle sammen ting, som er meget sjove at prøve.

Det handler blot om at springe ud i det. Du vil helt sikkert ikke fortryde det.

Kombiner et dykkercertifikat med din rejse

Skal du snart ud på en stor rejse? Så kan du kombinere dit dykkercertifikat med din rejse. Det er meget populært.

Hvis du gerne vil have mest muligt ud af din rejse og komme på nogle fede dyk hele din rejse, så kan du forbedrede dig hjemmefra.

Hvis du vælger at kombinere dit dykkercertifikat med din rejse, så fungerer det ved, at du tager teorien og confined water dykkene hjemmefra. Du har altså overstået det kedelige teori derhjemme og starter på de første dyk.

Det eneste du mangler for at have dit dykkercertifikat, det er open water dyk. Dem kan du så få taget på din rejse, hvilket jo blot er ligesom en masse andre dyk. Du spilder altså ikke en masse tid på din ferie i et kedeligt teorilokale, men du har derimod mere tid til at opleve verdenen under overfladen.

Der er rigtig mange, som vælger denne løsning, da det giver rigtig god mening at gøre. Du bruger nemlig dine træningsdyk aktivt til at dykke i fede omgivelser, men du får også en lærerig oplevelse, som kan hjælpe dig i fremtiden, hvis du skulle opleve noget på din dykke-tur. Der sker trods alt mere under vandet mange steder i verden sammenlignet med Danmark.

Det her kan du opleve med et dykkercertifikat

Et dykkercertifikat kan give mange gode oplevelser. Havet byder på utallige af oplevelser, som aldrig er helt ens. Mange prøver at snorkle på deres ferie i krystalklart vand. Det er en stor og flot oplevelse, hvor du kan ligge i overfladen og iagttage fiskenes liv og deres flotte farver.

Forestil dig så, at du kan komme helt tæt på dem. Med et dykkercertifikat får du muligheden for at komme endnu tættere på fiskene. Du vil derfor få adgang til en masse nye oplevelser, som du kun kan, hvis du har et dykkercertifikat.

Der er også en helt speciel stemning, når du ligger i din våddragt og svømmer rundt i et stort hav. Der er en vis stilhed og ro, selvom livet myldrer omkring ørene. Det handler derfor om, at du nyder hele oplevelsen, da de alle er helt unikke.

Der findes mange forskellige arter af fisk. Du kan derfor også se rigtig mange forskellige slags fisk. Typerne af fisk varierer meget, så du må ikke spise dig selv af med kun at dykke i et enkelt område eller land på din rejse eller en rejse i fremtiden.

Hvorhenne er det godt at dykke i verden?

Jorden er fyldt med vand. Derfor er der også rigtig mange steder fordelt over hele kloden, som er gode at dykke i.

Det varierer meget fra sted til sted, hvordan det ser ud under vandet. Det varierer også meget fra person til person, hvad man synes, der er spændende og sjovt at kigge på.

De fleste synes dog, at det sjoveste er at svømme ved koralrev, hvor der er fyldt med farverige fisk eller flotte klippevægge. Det er også et syn, som man kan opleve rigtig mange forskellige steder i verden.

Et af de populæreste steder at dykke i hele verden er i Australien. Her har de i det nordøstlige Australien verdens største koralrev. Det hedder Great Barrier Reef og er et af de bedste steder at dykke i hele verden.

Der er også fyldt med lækre steder at dykke i Asien. Her er lande, som Indonesien og Sri Lanka meget kendte for deres liv under vandet.

Hvis du gerne vil til Mellemamerika, så er mulighederne også store her. Der er fyldt med lækre strande, hvor du kan komme ud på en masse flotte og lækre dyk i flot krystalklart vand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere