Brandbekæmpelse – Vigtig viden

Brændende båd

En af de farligste situationer, du kan komme ud for til søs, er at der udbryder brand om bord. På en mindre båd kan ilden hurtigt gribe om sig, og det vil som regel være umuligt at få hjælp i tide. Derfor er det vigtigt at have det rigtige udstyr ombord til at bekæmpe og slukke branden med.

Risiko for brand:

Der er større risiko for brand ombord på en båd end der er derhjemme i huset eller lejligheden. Der er flere grunde til det. Men kombinationen mellem den trænge plads og benzindampe fra motor og/eller tanke, gør at der ikke skal meget til før dampene antænder. En enkelt gnist fra et elektrisk apparat eller en smøg er ofte nok til at antænde disse dampe, hvis koncentrationen er høj nok. Derfor er det vigtigt at have en god udluftning ombord på båden.

Andre grunde kan være utætte brændstoftanke eller slanger, fejl på elektriske installationer, utætte gasflasker til madlavning eller varmeapparater mv. Så tænk dig om en ekstra gang når du benytter ild ombord på din båd, da det meget hurtigt kan gå galt.

Brandbekæmpelse:

Skulle uheldet være ude og der udbryder brand ombord på båden, så skal du selvfølgelig have den slukket. Er branden lige brudt ud, er et par sprøjt med en pulverslukker som oftest nok. Hvis det er en genstand der er ild i, så smid den overbord hvis det er muligt. Men har ilden fået rigtig fat i båden, gælder det om at få begrænset branden ved at fjerne brandbare materiale i nærheden af branden og gennemvæde resten med vand. Angrib ilden nedefra og fra vindsiden med en pulverslukker. Eftersluk derefter med vand, så der ikke ligger nogle gløder tilbage og ulmer.

Er branden ikke til at bekæmpe, så få udsendt et mayday over VHF-radioen og forlad båden. Husk at få iført dig redningsvest og/eller flyde-/overlevelsesdragt hvis dette er muligt. Har du en redningsflåde ombord benytter du selvfølgelig denne.

Udstyr til brandslukning:

På søen er der langt til hjælp, hvis dit skib brænder. Og hjælpen når sjældent frem i tide. Så sørg for at have det rigtige brandslukningsudstyr på båden, så du selv kan standse eller bekæmpe ilden.

Et brandtæppe er en billig læsning og et fint supplement til slukning af mindre brande, da du kan kvæle branden inden den får rigtig fat. Men det er ikke nok med et brandtæppe alene, der skal mere til. Der bør altid forefindes minimum én 2 kg. pulverslukker ombord på en båd. Og jeg skriver som minimum. Der må meget gerne være 2 stk. og gerne 6 kg. pulverslukker, da en 2 kg. pulverslukker ikke er nok hvis ilden får rigtig fat.

En anden billig løsning, som er effektiv til efterslukning, er vand. Og det løber man ikke lige tør for. Husk blot at man aldrig må bruge vand til slukning af olie-brande, da vand eksplodere når det kommer i kontakt med den brændende olie.