Redningsvesten er din bedste ven

redningsveste og svømmevest

Når man sejler er det vigtigt at tænke på sikkerheden, og her kommer redningsvesten ind i billede. Synker/kæntre båden eller falder du overbord, kan en redningsvest redde dit liv. Og ikke nok med at den kan redde dit liv, så kan den spare dig for en masse penge. Der trådte i 1992 en lov i kraft som gjorde det lovpligtigt at have redningsveste med til alle ombord, uanset hvilke fartøj det drejer sig om – også, SUP-board, kano og kajak. Læs mere om reglerne længere nede på siden.

Redningsvest eller svømmevest?

Der findes 2 type veste – redningsvesten og svømmevesten. Hvilken en du vælger, afhænger af hvad vesten skal bruges til.

Svømmevesten har en opdrift på 50 Newton, hvilket gør at den kun anbefales til øvede svømmere, i beskyttede eller kystnære områder. Svømmevesten giver typisk lidt mere bevægelsesfrihed, end en almindelig redningsvest, og bruges oftest af folk som sejler kano/kajak.

Da svømmevesten ikke er med krave, vil den ikke kunne fastholde en bevistløs person på ryggen, som vedkommende kan holde luftvejene fri.

Redningsvesten kendes på, at den altid har en krave rundt om nakken og opdriftsmaterialet på bryst, skuldre og i nakken. Kraven og placeringen af opdriftsmaterialet skal sikre en rygliggende stilling med højt hævet hoved og dermed frie luftveje ved ophold i vandet.

Redningsvesten skal have en opdrift på minimum 100 Newton for at den lovligt kan betegnes som redningsvest. Har vesten mindre end det, betegnes den som en svømmevest – hvis den overhovedet er lovlig. Læs længere nede omkring godkendte redningsveste.

Typer af redningsveste

Der findes forskellige former for redningsveste på det danske marked. Jeg vil her på siden kort beskrive de to mest almindelige: Den almindelige redningsvest og den oppustelige redningsvest.

Almindelig redningsvestAlmindelig redningsvest:

Den almindelig redningsvest, ser ud som den har gjort altid. Stor og klodset, og meget besværlig at bevæge sig i. Men den klare jobbet til UG. Falder du i vandet, vender vesten dig automastisk om på ryggen, så dit hoved kommer fri fra vandet. Dette er specielt godt hvis du bliver slået bevistløs, så kan kraven redde dit liv.

Men den faste redningsvest er som sagt meget klodset at have på, så skal du fiske eller lave andet ombord på din båd, hvor du skal bevæge dig, så er dette ikke den rette løsning. Her ville jeg gå efter den oppustelige redningsvest, som du kan læse mere om nedenfor.

Oppustelig redningsvest

Oppustelig redningsvest:

Den oppustelige redningsvest er lige så sikker som den almindelig vest, den fylder bare ikke nær så meget. Du mærker faktisk næsten ikke at du har den på. Du kan derfor bevæge dig frit, uden at føle dig hæmmet.

Er uheldet ude og du falder i vandet, bliver redningsvesten automatisk pustet op og vender dig om på ryggen. Begge dele indenfor 5 sekunder, som er et krav for at de kan godkendes i Danmark.

En oppustelig redningsvest koster fra 500 kr. og opefter, men er de ekstra par hundrede kroner værd.

Redningsveste til børn

Indtil børnene er blevet habile svømmere, skal de selvfølgelig bære en redningsvest, der passer til deres størrelse og vægt. Først derefter kan en svømmevest komme på tale.
Redningsvesten til børn vil normalt være en fastvest, da oppustelige veste generelt ikke anbefales til personer under 40 kg.

Sørg for at redningsvesten har den rigtige størrelse. Hvis vesten ikke har den rigtige størrelse, kan barnet risikere at ‘falde ud’ – og det går ikke.

Vælge redningsveste i sikre farver

Det kan godt være at det ser smart ud med en redningsvest i mørke/neutrale farver, men så er du også sikker på at du ikke bliver fundet den dag uheldet er ude. Mørke farver er meget svære at finde ude på vandet, da de går i ét med havets farver. Sørg derfor for at din redningsveste er i farverne rød, gul eller orange, og gerne i selvlysende farver.

For oppustelige redningsveste er det lige meget hvilke farve du vælger, da stoffet blot et et overtræk. Når vesten bliver pustet op, kommer der en blære frem, som har den rigtige farve.

Køb redningsveste her

Køb kun godkendte redningsveste

Der findes i dag én gældende typegodkendelse for sikkerhedsudstyr til fritidssejlere, nemlig CE-godkendelsen.
CE-godkendelse foretages efter standarder – de såkaldte EN-normer, og herefter opdeles svømme- og redningsveste i følgende kategorier:

Godkendte redningsveste

(Tekst kilde: Søsportens Sikkerhedsråd´s pjece ”Værd at vide om rednings- og svømmeveste”)

Skal jeg have redningsvest på?

Loven er klokkeklar på dette område. Alle fartøjer, der ikke er fortøjet i havn, skal medføre redningsveste eller svømmeveste til alle personer om bord. Loven siger altså ikke noget om at man skal have den på, det er helt op til dig selv eller bådens skipper, som jo altid har det sidste ord ombord. Jeg vil dog altid anbefale at have den på – især om vinteren eller hvis du sejler alene.

Du kan læse hele lovteksten her: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=65064

Køb redningsveste her

Vedligeholdelse af redningsveste

Den almindelige fastvest kræver ingen form for vedligeholdelse, da den blot er fyldt med skum. Den mister dog løbende noget af sin opdrift. Og bliver vesten brugt som pude, så bliver den endnu slidt. Du skal regne med at en almindelig redningsvest i fast materiale har en levetid på ca. 10 år.

 • Læg redningsvesten på et bord og åben den i siden. Pak nu vesten ud og læg godt mærke til hvordan den er samlet. Den skal nemlig pakkes på samme måde.
 • Tag kulsyrepatronen ud og tjek at der ikke er prikket hul i toppen af den. Er der det skal den udskiftes.
 • Vej også patronen. På siden af den står bruttovægten. Der må højest være en forskel på 2 gram fra bruttovægten.
 • Tjek den vandopløselige tablet. Den må ikke være blød, så skal den udskiftes. Tjek også udløbsdatoen på siden af den.
 • Kontroller at den grønne sikkerhedssplit ikke er gået i stykker og om den manuelle udløser er ført tilbage.
 • Pust vesten op med mundstykket og lad den ligge i 16-24 timer. Vesten må ikke tabe luft.
 • Pak nu vesten ned igen. Det er vigtigt at den bliver pakket rigtigt sammen, så følg den brugsanvisning som følger med redningsvesten.

Ledte du efter redningsvest til din hund?

4 KOMMENTARER

 1. Super godt og troværdigt indhold! Mit valg falder nok på den oppustelige redningsvest (150 N), fordi den simpelthen er mere komfortabel end en almindelig redningsvest med skum.

 2. Hejsa.
  Jeg har et spørgsmål omkring redningsveste. Jeg har ombord 4 oppustelige veste. De er henholdsvis 2 og min. 6 år. Der er skiften patron i dem selvfølgelig. Mit spørgsmål går på, de 2 på 6 år er de sikre nok? De har aldrig været i vandet og altid lagt tørt og skånsomt som muligt. Jeg tænker bare lidt på om de nu er tætte nok hvis uheldet skulle være ude. Eller er det tid til at skifte dem helt ud ?
  Mvh. Søren.

 3. Er nød til at spørge, er en sø det der betegnes som kystnær (altså i Danmark eks. Silkeborg søerne?

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here