Radarreflektor – Bliv set af andre radarer

Radarreflektor - Bliv set af andre radarer

I dag er alle erhvervsskibe og mange fritidsfartøjer udstyret med en radar, der udsender elektroniske impulser, som bliver reflekteret på overfladerne af dit skib, og bliver sendt retur. Når radaren så modtager de reflekterede impulser, omsætter den signalerne til en lysplet på et skærmbillede. På den måde kan skibet med radar se, hvor dit skib ligger – og sejle udenom.

Men af forskellige årsager er det ikke altid muligt for radaren at opfange din båd. Det kan være bølgerne er for store og/eller kontaktfladen på din båd er for lille. Uanset hvad grunden er, kan det være en livsfarlig situation, hvis du bliver sejlet ned af et stort fragtskib. Det er her en radarreflektor kommer ind i billedet.

Søfartsstyrelsen anbefaler, at alle skibe under 100 ton har en radarreflektor ombord. Du kan finde et stort udvalg af reflektorer her hos Marineudstyr.dk

radarreflektor

Passiv og aktiv radarreflektor

Der findes to typer radarreflektorer: de aktive og de passive. Aktive reflektorer forstærker det andet skibs radarsignal, før signalet bliver sendt retur. Det gør den passive reflektor ikke. Derfor giver de aktive reflektorer størst sandsynlighed for at blive set. Men de er også meget dyre, faktisk er prisen næsten den samme som på en radar, hvilket gør at man stort set ikke ser de aktive radarreflektorer på skibene idag.

De passive reflektorer bliver i dag solgt i flere forskellige udgaver, som f.eks den traditionelle hjørnereflektor i aluminium eller den lidt pænere Mobri-reflektor, som er dansk-produceret. Uanset hvilken model du vælger, skal den monteres korrekt, for at få den bedste effekt. Kravet er mindst 4 meter over havoverfladen, et sted hvor mast og rig ikke skygger. Men husk på, at ingen reflektorer kan garantere 100%, at du bliver set. Så søg væk fra trafikeret farvand eller sejl i havn, hvis tågen lægger sig, når du er på havet.

Nogen folk vælger at sætte mere end én radarreflektor op på deres skibe, i forskellige former. Dette øger chancen for at blive set at de store skibe, inden der kommer fare på færde.

Pris på radarreflektor

En radarreflektor er ikke specielt dyr, og kan erhverves for omkring 100 kr. for de billige modeller og op til 6-800 kr. for den danskproduceret radarreflektor Mobri.

Du kan finde et stort udvalg af reflektorer her hos Marineudstyr.dk

 

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here