Radar – Se skibe og forhindringer på afstand

Radar - Se skibe og forhindringer på afstand

Med en marine radar fra Garmin, Lowrance, Raymarine eller en af de andre producenter af radars til marinebrug, er du i stand til at navigere sikkert rundt på vandet i selv den tætteste tåge. Med en radar tilsluttet din kortplotter, kan du på skærmen se andre skibe og objekter i nærheden af dig. Men en radar er ikke bare en radar – der findes nemlig forskellige typer, som jeg kort vil beskrive nedenfor.

Radartyper:

Overordnet set findes der 2 typer, en åben radar og en lukket radome. På fritidsbåde og mindre skibe ser man typisk den lukkede model, da den er billigere i indkøb og ikke kræver vedligeholdelse. Den åbne radar ses storts set kun på store skibe, som f.eks færger, fragtskibe og militærskibe.

Hos Marineudstyr.dk finder du altid gode priser på Radar til din båd.

Derudover kan man få radaren som en almindelig puls-radar og en High-Definition radar. Forskellen på de 2 er at HD-versionen viser billedet mere detaljeret end den almindelige radar gør. Så hvis der ligger flere skibe tæt på hinanden, så kan HD-radaren adskille signalerne, og visse dem på skærmen som flere prikker, hvorimod den almindelige vil vise en stor klat.

Vi må heller ikke glemme Lowrances revolutionerende Broadband radar, som nok er den bedste radar på markedet. Den viser billedet endnu mere detaljeret end HD-radaren. Ydermere bruger den næsten ingen strøm og stråling-påvirkning er næsten ikke eksisterende – den udsender kun 1/10 del stråling i forhold til en mobiltelefon.

Forskel på radome og åben radar:

Den åbne radar har 2 store fordele kontra radomen. Den åbne radar er meget mere præcis end radomen, og den har en større rækkevidde. En åben radar henvender sig til store skibe som sejler på de åbne have.

Radomen er meget billigere og nemmere at montere, men den har ikke lige så stor rækkevidde. I de danske forvande er radomen dog mere end rigeligt til mindre både og skibe. Jeg vil derfor aldrig anbefale at købe en åben radar, med mindre du agter at sejler jorden rundt i en større båd.

Radar-funktioner:

Nogen radarmodeller og kortplottere understøtter Radar Overlay og/eller MARPA.

Radar Overlay fungere ved at kortplotteren kombinere dit elektroniske søkort og radar-billedet, således at du kan se det hele på et kort. Både de statiske bøjer og afmærkninger på søkortet, men også de dynamiske objekter som f.eks andre skibe eller drivende vraggods.

MARPA står for Mini Automatic Radar Plotting Aid og og noget de fleste nyere radarer og plottere kan håndtere. MARPA sporer andre skibes hastighed og sejlretning, og vil kunne sættes op til at komme med advarsler hvis du er på kollisionskurs med et andet skib, præcis ligesom AIS. Her kræver det bare ikke at de andre skibe har et AIS-modul ombord.

[info]Hos Marineudstyr.dk finder du altid gode priser på Radar til din båd.[/info]