Kortplotter – Find vej med digitalt søkort

Søkort til iPad

Hvad er en kortplotter?

En kortplotter, eller netværksplotter om du vil, er overordnet set en lille skærm som du kan tilslutte forskelligt udstyr. Normalt har man installeret et søkort og tilslutte en GPS-antenne. På den måde kan man bruge sin kortplotter til navigation.

Bruger man båden til at fiske fra, ville et ekkolods-modul typisk også være noget man tilsluttede. På den måde ville du kunne aflæse dybe, vandtemperatur, se bundforhold og ikke mindst finde frem til fiskene.

De fleste både har også en VHF radio ombord, og den kan du også tilslutte kortplotteren. Nu bliver VHF radioen hele tiden opdateret med skibets position, så hvis uheldet skulle være ude, så trykker du blot på distress-knappen og alle andre kender din præcise position.

Andre ting man kunne tilslutte, kunne være radar, AIS, motor-interface og autopilot, men dem kan du læse mere om ved at klikke på dem.

Hvilken kortplotter skal jeg vælge?

Der findes 4 producenter af kortplottere og netværksplottere, som er værd at skrive om. Det er Garmin, Lowrance, Simrad og Furuno. Garmin og Lowrance er de to største når vi snakker om udstyr til fritidssejlere. De laver begge nogen forrygende plottere, og jeg vil til hver en tid anbefale et af de 2 mærker. Men man skal ikke helt afskrive de andre 2. Simrad, som forøvrigt er grundlagt i Norge, præsenterede i 2011 deres NSS-serie, som skulle konkurrere med Garmin og Lowrance. Og det må man sige de klarede til perfektion. Deres NSS 8-serie med  indbygget Navionics søkort, touchscreen kombineret med taster, er formentlig en af verdens bedste kortplottere. Og Furuno, som altid har været den kommercielle skibsfarts foretrukne mærke, er med deres seneste serie,  NavNet3D, trådt ind på markedet for fritidssejlere.

Hvilken kortplotter du skal vælge er derfor svært at svare på. Det er nærmest en religionssag, da de alle laver nogen fantastiske netværksplottere. Men tag ned og besøg din lokale bådforhandler – de har som regel nogle af de forskellige modeller som du kan “lege” lidt med.

1 KOMMENTAR

  1. Hej
    Jeg har et spørgsmål vedr. Lowrance Elite-7 ti kortplotter, som jeg håber I kan hjælpe med: har den funktionen “dock to dock autorouting”, altså at den selv kan udregne den mest optimale rute og definere waypoints, ligesom en gps til bilen selv laver ruten på forhånd? Dette spørgsmål kan jeg ikke læse mig frem til i diverse manualer.
    Ved I om det kræver abonnement at bruge Navionics kort over Danmark, eller skal man bare købe kortet en gang for alle?
    Mvh. Niels Lassen

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here