Home / Udstyr / Klæd dig godt på til søs

Klæd dig godt på til søs

Livet til søs byder ofte på udfordrende vind og vejr, hvilket kræver særlig omtanke for påklædning og udstyr. Det er vigtigt at klæde sig godt på for at holde lave temperaturer, blæst og vand ude, og samtidig er du med en god påklædning og det rette udstyr godt garderet i forhold til din egen personlige sikkerhed. Her giver vi dig nogle gode råd til, hvordan du klæder dig bedst på til sejladsen – og ikke mindst hvor du bedst og billigst kan få fat i den bedste beklædning til turen på havet.Shop sejlertøj online

Når det gælder om at finde den rette sejlerpåklædning og –udstyr kan du med fordel foretage dine køb online, hvor der er mange penge at spare. Det er næsten altid muligt at finde gode tilbud og nedsatte varer, og der er flere gode netsider, som sælger eller samler diverse sejladsprodukter til langt billigere penge, end det er muligt at finde i fysiske butikker.

Redningsvest

Redningsvesten er en basal og nødvendig genstand, du altid skal have med dig om bord på båden. Selvom det kan være fristende at skippe redningsvesten, er den altafgørende for din sikkerhed og kan redde liv! 70% af alle skibsulykker skyldes druknedøden, hvoraf 85% ikke er iført redningsveste – så redningsvesten bør ikke negligeres som et overflødigt item! Desuden er redningsveste blevet et lovpligtigt krav, og minimumskravet er, at der skal forefinde redningsveste til alle om bord på båden.

Redningsveste findes i dag i mange størrelser, farver og faconer. Det anbefales dog, at anskaffe sig en vest i en farve, som ikke er naturlig i havet, hvorved den er lettere at spore under en eftersøgning.

Vestene kan fås som oppustelige redningsveste, der er forsynet med en gaspatron, som gør, at redningsvesten pustes op på et kort øjeblik. Denne funktion kan både ske automatisk, når vesten kommer i vandet, eller du kan vælge en manuel funktion, hvor du selv skal trække i en snor. En oppustelig redningsvest giver øget bevægelsesfrihed, idet vesten næsten ikke fylder særlig meget. Inden for fem sekunder skal den oppustelige redningsvest kunne vende personen, så denne ligger med hovedet oven vande, hvorefter den holder personen flydende.

Der findes mange producenter af redningsveste, men hvis du læser forskellige test, så er der en klar forskel på kvaliteten og sikkerheden i vesten. Ifølge en svensk test er Viking Conquest og Vatski 2 Star pro to af de veste, som kan holde en persons hoved højt nok over vandet.

Hvis du er vild med bevægelsesfrihed kan svømmevesten også bruges – den må dog aldrig sammenlignes med en redningsvest. Svømmevesten består ofte af skum på både bryst samt ryg og har ikke en krave eller foransiddende opdrift, hvorved den ikke giver den bedste sikkerhed, hvis uheldet er ude. Derfor egner en svømmevest sig bedst til folk der dyrker sejlads tæt på kysten, står på vandski eller er meget erfarne sejlere.

Redningsvest og svømmevest

Den traditionelle redningsvest er den vest, der burde holde dig i live længst mulig, da den sørger for, at du bliver placeret rigtigt i vandet. Dette skyldes den primære opdrift på brystet samt nakkekravens støtte til at holde hovedet oven vande.

De forskellige veste fås også til børn. Udover at redningsveste til børn er i børnestørrelser, så er de også ofte udstyret med blestropper. Det anbefales dog, at børn bærer en traditionel redningsvest, hvor en sikret opdrift giver den bedste sikkerhed.

redningsveste

Når du skal erhverve dig en ny vest, så vær også opmærksom på opdriften. Dette kan du forholde dig til ved at kigge på vestens Newton.

  • 50 Newton; Ses oftest på svømmeveste. Denne er en mulighed hvis du er en meget god svømmer og kun sejler nær kysten, hvor hjælpen ikke er langt væk. Derudover er den heller ikke sikker i forhold til bevidstløshed.
  • 100 Newton; Kan ligeledes bruges ved sejlads nær kysten og har kun en begrænset sikkerhed i forhold til bevidstløshed.
  • 150 Newton; Vesten med 150 Newton kan bruges i alle farvande og er et godt valg til fritidssejleren. Den er sikker ved bevidstløshed, men dog garanteres der ikke fuld sikkerhed hvis du bevæger dig ud i meget tung og kraftig påklædning.
  • 275 Newton: Denne vest har den absolut bedste sikkerhed, da den egner sig til alle farvande og vejrforhold. Yderligere kan brugere over 110 kilo også føle sig sikre i en vest med 275 Newton. Sikkerheden er også i top ved bevidstløshed, både med almindelig påklædning og tung påklædning. Vesten er også den bedste i forhold til vende-egenskaber, men dette kan dog påvirkes af tung påklædning.

Du skal også huske at tjekke vestens anvisning i forhold til hvor megen vægt den kan klare og yderligere om den enten er CE-godkendt, ISO-gokendt eller SOLAS-godkendt. Med ISO-godkendelsen er du ligeledes sikret en EU-godkendt vest.

Et par eksempler på gode hjemmesider, der sælger sikkerhedstestede redningsveste, er marineudstyr.dk og shipshop.dk. Lige nu er der masser af penge at spare på de enkelte modeller, og samtidig gør sidernes overskuelige designs og filtreringsmuligheder det nemt og hurtigt at finde den rette vest.

Sejlertøj

Der kan være mange måder at klæde sig på til sejlturen, men det vigtige er altid at sørge for at holde sig varm og ikke lade vind og vand trænge igennem påklædningen. Derfor er det en god idé at klæde sig ordentlig på fra inderst til yderst, så du er sikret en sjov og behagelig sejltur.

Inderst på kroppen kan det være en god idé med for eksempel et sæt bomulds- eller termoundertøj, som sikrer optimal komfort og varme. Til især de kolde dage er det vigtigt, at ”grundbeklædningen” er i orden, for ellers kan det hurtigt blive en alt for kold og træls fornøjelse at befinde sig på vandet. Derfor kan uldtøj også klart anbefales. Luftigheden i uldens fibre gør, at den isolerer kroppen imod både kulde og varme. Dermed kan du bevare din egen kropstemperatur og undgå at svede eller fryse. Derudover kan uld absorbere hele 40% af sin egen vægt i væske uden at føles fugtig. Og ender du med, at ulden bliver fugtig under sejladsen, så kan uld rent faktisk stadig varme trods fugtigheden – dette som det eneste materiale med denne egenskab. Desuden består uld af en masse små luftlommer og disse giver dig mulighed for at ånde i undertøjet. Luftlommerne giver en behagelig åndbarhed, men gør også, at vind nemt blæser igennem uldet. Derfor at det vigtigt altid at have noget andet materiale ovenpå uldundertøjet. Bomuldsundertøj er også behageligt at have på, men det har ikke den samme evne til at absorbere fugt, da det kun kan absorbere 7% af sin egen vægt.
Se pro-dress.com og billig-arbejdstoj.dk, som har et stort udvalg af kvalitetsrigt og behageligt undertøj til meget billige priser. Billig-arbejdstøj har tilbud på en lang række kendte mærker som for eksempel Grene, Helly Hansen og Mascot, og hos Pro-dress kan du spare helt op til 70%.

I nogle tilfælde kan det være en god løsning, at iføre sig en tørdragt under hele sejladsen. Dette eksempelvis hvis du sejler i mindre både, hvor risikoen for at meget vand sprøjter op i båden er stor.

Tørdragter er meget behagelige at have på, og du er garanteret god beskyttelse. Dragterne findes i mange forskellige materialer, med eller uden dobbelt fals og med latexmanchetter eller manchetter. Se for eksempel kajakhuset.dks udvalg af dragter.

Det er dog i de fleste tilfælde nok med et godt sæt regntøj. Når du køber regntøj, så overvej hvilke funktioner du har mest brug for. Der er to vigtige elementer ved regntøj, hvilke er vandtætheden og åndbarheden, men disse to er også svære at forene. For at få den bedst mulige vandtæthed skal du være opmærksom på resultatet af vandsøjletrykket, hvilket gerne skal være over 2000 mm.

Men desværre, så hindrer tætheden for at få fugt ind også muligheden for at få fugt ud. Hvis vandtætheden prioriteres meget højt, så er det vigtigt at tjekke udluftningsmulighederne i regntøjet. Muligheden for at få luft under et meget vandtæt sæt regntøj findes ved udluftningshuller eksempelvis under armene og ned langs ryggen. Selvfølgelig er der dermed mulighed for vandlæk via disse udluftningshuller, men det er klart den bedste mulighed for at få den mest vandtætte og åndbare løsning. Vælg også hellere regntøjet en størrelse for stor end en størrelse for lille. Vær sikker på, at det er langt nok i arme og ben samt at jakken går ned over buksekanten, så åbne sprækker undgås. Det er ligeledes en mulighed at supplere med fugtsugende materiale under regntøjet – heriblandt det tidligere nævnte uld, hvilket er absolut oplagt, da det tempererer kroppen og kan suge op til 40% af sin egen vægt uden at virke fugtigt.

En god side, med godt regntøj, er sport24outlet.dk. Her kan du tit spare over 50% på smart regntøj til både børn og voksne. Når du trykker ind under hvert produkt, findes en beskrivelse af, hvor vand- og vindafvisende de enkelte materialer er. Er du for eksempel på jagt efter et regnsæt, der sikrer dig størst vandafvisning og mest komfort, skal du kigge efter så højt et vandsøjletryk og åndbarhed som muligt.

Der findes mange gode online sider, hvor du kan spare rigtig mange penge. Dette gælder både ved købet af nyt varmt og behageligt undertøj eller praktisk og vandafvisende sejlertøj.

Fodtøj – Sejlertøj til fødderne 

En sidste kategori, der er værd at nævne i forbindelse med livet til søs, er fodtøj. Det rigtige fodtøj er meget vigtigt for at øge sikkerheden om bord på dækket, og valget af sejlersko skal gerne være skridsikre, vandtætte og undgå at samle sten under bunden. Der kan nemt komme vand på dækket, hvorved vigtigheden af skridsikkerhed er ekstra stor og ligeledes kan småsten under skoene risikere at ridse dækket.
Der findes mange forskellige typer sejlersko – lige fra sandaler og vådsko til mere traditionelle sejlersko, som passer til ethvert humør og vejrforhold.

Gummistøvlen er samtidig et sikkert hit. Udover at den er nem og praktisk at trække i, så er den optimal, når det kommer til vandafvisning og at holde fødderne tørre. Det er dog vigtigt, at du sørger for at vælge et par gummistøvler med god skridsikkerhed, da støvlen hurtig bliver glat, og det ellers kan være farligt og nemt at glide.

Sejlersko

katoni.dk og eshoes.dk finder du mange tilbud på alt inden for sejlersko og gummistøvler. Du kan både søge efter specifikke modeller og finde forskellige størrelser og farver. På katoni.dk finder du desuden også en masse praktiske items i form af handsker og hovedbeklædning til både vinter- og sommersejladsen. På den måde kan du om sommeren eksempelvis sætte et par badesandaler eller sejlersko sammen med en kasket eller solhat samt til koldere og mere regnfulde dage iføre dig et par gode vådsko eller gummistøvler sammen med en varm hue.God sejlads

Med et besøg på ovenstående sider kan du være sikker på at finde det rette sejlertøj og sejlerudstyr – uden du behøver betale en formue for det. Med den rette påklædning når du langt på bølgen blå, og det gør oplevelsen langt sjovere, når du ikke konstant må bide tænderne sammen for at holde på varmen eller står helt gennemblødt sidst på dagen. På de varmeste og solbeskinnede dage kan det være fristende blot at iføre sig et par badesandaler og smide trøjen, men husk nu redningsvesten! Forglem heller ej solcremen og solbrillerne, så du undgår forbrænding og skærmer dig godt af for solen, hvor og når den er skarpest.

About Kim Jørgensen

Kim Jørgensen er en passioneret lystfisker, lystsejler og naturelsker, som opholder sig det meste af sin fritid på eller nær vandet. Desuden er han ambassadør for Trygfondens "Sejl Sikkert"-kampagne, hvor han er tilknyttet havnene i og omkring Næstved.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close