

Når man sejler langt ude på vandet, kan der opstå mange forskellige situationer, hvor man skal have renset og forbundet et sår, eller på anden måde behandle en skade. Derfor er det vigtigt at man har en førstehjælpskasse ombord på båden.
Når man sejler kan man ikke bare lige ringe efter en ambulance hvis man kommer tilskade, da der kan være meget langt til nærmeste hjælp, og fordi det kan koste staten flere 100.000 kr. at sende helikoptere og skibe ud for at hente en person der er kommet tilskade. Selvfølgelig skal du altid kontakte SOK (Søværnets Operative Kommando) hvis skaden er livstruende, men ellers ikke. Så det gælder om at have en førstehjælpskasse, som indeholder det man nu kan få brug for på havet.
Annonce i samarbejde med PriceRunner
Hvad skal en førstehjælpskasse indeholde?
Hvad en førstehjælpskasse skal indeholde, er lidt op til den enkelte persons behov. Er man en tur på Storebælt for at fiske, kan man nøjes med de meste basale ting. Men krydser man Atlanterhavet, skal man måske også tænke på forskellige former for medicin.
Men under alle omstændigheder bør en førstehjælpskasse, ombord på en båd, indeholde følgende:
- Saks
- Plaster til smårifter og sår
- Forbindinger til lidt større sår og forstuvninger (for eksempel kompresser, elastikbind og gazebind)
- Kirurgisk tape
- Produkter til sårrens og desinfektion, fx klorhexidin (flydende eller i vådservietter) og håndsprit
- Sterilt vand (f.eks til øjeskyl)
- Panodil eller andre smertestillende piller
- Isposer som bliver kolde, når man trykker på dem, hvorved to kemiske væsker blandes
- Knivtang (til at klippe en krog e.l.)
Med ovenstående førstehjælpskasse er du godt dækket ind, hvis du eller andre skulle komme ud for en skade ombord. Eller til at hjælpe en person på en båd i nærheden som måske har brug for hjælp. Men husk på, er situationen livstruende, så skal du altid udsende et mayday via VHF-radioen eller ringe direkte til 112 eller SOK via din mobiltelefon.