Vælg den rigtige fiskestang

Fiskestang til båden

Når man skal fiske fra båd, eller et hvilket som helst andet sted, så er fiskestangen rygraden i dit fiske-setup. Herunder vil jeg kort fortælle om de tre typer fiskestænger som findes, når vi snakker fiskeri fra båd. Det vil være:

  • Pilkestang (Havstang)
  • Kastestang (Let havstang)
  • Trollingstang

[info]Du kan se et stort udvalg af fiskestænger ved at klikke her, eller læse mere om de forskellige stænger nedenfor.[/info]

Fiskestang/Havstang til pilkning:

En pilkestang er det som normalt kaldes for en havstang. Den er som regel kraftig og ikke så lang – typisk 6-7 fod. Når man pilker efter bl.a torsk, foregår det på bunden og kræver derfor noget tungere grej end hvis man kastefisker. En normal fiskestang ville ikke kunne klare det tunge grej, så her kommer havstangen ind i billedet.

Der findes mange forskellige mærker, modeller og prisklasser. Som med så mange andre ting, så er det tit et spørgsmål om religion, når man skal vælge hvilke mærke man vil fiske med. Men vælger du en stang fra Shimano, Ron Thompson, Penn, Daiwa, Abu Garcia, Westin eller Berkley, så går du ikke helt galt i byen. Men sørg for at stangen ikke er alt for lang og blød, da du skal kæmpe længere med de store fisk. En passende længde er 6-7 fod.

Skal jeg foreslå en god havstang i den billige ende, ville det blive en Ron Thompson Hard Core II, som i skrivende stund koster 299 kr. (Normalpris: 599 kr.)

Vil du gerne ofre lidt flere penge på en god stang, kan jeg anbefale en Westin W4 Boat, som i skrivende stund koster 1499 kr. (Normalpris: 1699 kr.)

Kastestang (Let havstang):

En kastestang er god til fiskeri med let grej efter torsk på lavt vand, eller efter fladfisk, sild og makrel, som ikke kræver noget tungt fiskegrej. Den lette havstang er lidt længere end den kraftige havstang, men kortere end en almindelig kastestang. Typisk er længden onkring 8 fod.

Som med havstangen findes der mange forskellige mærker, modeller og prisklasser. Personligt er jeg utrolig glad for min gode gamle Penn Squadron fiskestang, som er kommet i en nyere (og sikkert bedre) version – Penn Squadron II 2018, som i skrivende stund koster 699 kr. (Normalpris: 899 kr.)

I den dyre ende finder du en stang som Westin W4 Powercast, som fåes i forskellige størrelser og vægtklasser. Prisen er i skrivende stund 1399 kr. (Normalpris: 1599 kr.)

Trollingstang:

Trollingstænger er lidt anderledes end almindelige fiskestænger, da de er bygget til at blive brugt mange timer i træk. Under trollingfiskeri vil stangen bøje kraftigt, og det kan en almindelig stang ikke tåle i så lang tid af gangen – den bliver simpelthen skæv. Trollingstænger findes, som alle andre fiskestænger, i mange prisklasser og der er stor forskel på pris og kvalitet.

En fornuftig trollingstang i den billige ende af skalaen, kunne være Daiwa Accudepth, som fåes i forskellige størrelser. Prisen er i skrivende stund 399 kr.

Har du mere brug for hjælp til at finde den rigtige stang, så kan du læse guiden på Bedsttilprisen.dk, hvor de gennemgår de bedste fiskestænger, inden for de forskellige typer fiskeri.