Fiskegrej til båden – Det bør du have med

Fiskegrej til båden

Der findes mange måder at bruge sin båd på. Nogen bruger den udelukkende til hyggesejlads, andre til forskellige former for vandsport, som f.eks vandski, tubes mv. Personligt bruger jeg hovedsageligt min båd til fiskeri, og det er dét denne artikel skal handle om – Fiskegrej.

Man kan dyrke forskellige former for fiskeri fra båd. De mest benytte former for fiskeri er:

  • Kastefiskeri
  • Pilkning
  • Trolling

Jeg vil herunder kort forklare om den enkelte typer fiskeri, og komme med mine anbefalinger til fiskegrej.

Fiskegrej til kastefiskeri

fiskegrej til kastefiskeriMan kan fange mange forskellige fisk ved kastefiskeri i de danske farvande, alt efter årstiden. Men i løbet af året kan man bl.a fange ørred, torsk, sild, makrel, fladfisk, hornfisk mv., alle sammen lækre spisefisk.

Jeg vil herunder anbefale noget fiskegrej som kan bruges til at fange alle de ovennævnte fisketyper:

Fiskestang:

De hardcore lystfiskere har en fiskestang til hver enkelt fiskeart, men det er slet ikke nødvendigt. Vælg en 8-9 fods fiskestang af fornuftig kvalitet, med en kastevægt på 5-30 gram, 10-50 gram eller måske helt op i 40-130 gram, så går man ikke helt galt i byen. Skulle jeg anbefale en fiskestang til en fornuftig pris, ville denne Westin Powercast Trigger være et godt valg. Den koster i skrivende stund 999 kr. på tilbud.

Fiskehjul:

Når man skal vælge fiskehjul, er det mest et spørgsmål om smag og behag. De fiskehjul der er på markedet, kan alle klare det fiskeri som kan udøves i danske farvende. Du skal blot vælge et fastspolehjul i størrelse 3-5000, som har en fornuftig linekapacitet. Et Penn Slammer i størrelse 360, med en linekapacitet på 365 m. 0,28 mm. line, ville være et fornuftigt valg. Det koster i skrivende stund 599 kr. på tilbud. Et hjul som næsten ikke er til at slide op. Jeg har haft midt i 5 år, og det fungere upåklageligt.

Fiskeline:

At vælge den rigtige fiskeline, kan være svært. Som hovedline finder der kun to forskellige typer fiskeline; Nylon/monofil-liner og flet/fusion-liner.

Nylonline er billiger end fletline, men brudstyrke kontra tykkelse er også meget lavere på nylon line. Nylonline er elastisk og kan derfor give sig lidt, hvilket kan være en ulempe når man skal give modhug/tilslag, det problem har man ikke med fletline.

Som du kan se er der fordele og ulemper ved begge typer fiskeline, så jeg komme med et forslag til begge typer, så kan du selv vælge. Personligt vælger jeg altid fletline til denne type fiskeri.

Vælger du nylonline, skal du vælge en linetykkelse på 0,25-0,30 mm. med en brudstyrke på 6-7 kg. Et godt valg kunne være Sufix XL Strong som koster omkring 100 kr. for 300 meter.

Som fletline ville jeg vælge Berkleys Fireline i tykkelsen 0,17 mm. Den koster i skrivende stund 149 kr. for 110 meter.

Fiskegrej til pilkefiskeri

fiskegrej til pilkningFiskegrej til pilkning kræver lidt kraftigere grej end kastefiskeri, og det er der to årsager til: For det første bruger man tungere endegrej og for det andet kan man fange større fisk. Men selvom fiskegrejet skal være kraftigere er det ikke ensbetydende med at det er meget dyrere. Faktisk er det i mange tilfælde billigere, med mindre man er udpræget havfisker og gerne vil ofre nogle flere penge sin hobby.

Når man pilker i de danske farvande er det hovedsageligt efter torsk, men man kan også fange sej, langer, havkat og havtasker, og hvis man benytter forfang/ophænger kan man også fange sild og makrel, når det er sæson for det.

Fiskestang og fiskehjul:

Jeg har tidligere skrevet at det kræver lidt kraftigere fiskegrej når man skal pilke, og her vil en almindelig spinnestang hurtigt komme til kort, og et fastspolehjul vil hurtigt give op hvis du fanger en fisk der har lidt størrelse.

Hvis du kun skal fiske i de danske farvande, vil en fiskestang på 6-7 fod og en kastevægt på 10/20 lbs. eller 20/30 lbs. være rigeligt. Af fiskehjul skal du blot vælge et multihjul efter eget valg.

Når jeg har skrevet både fiskestang og hjul under samme afsnit, er det fordi der ikke er grundt til at købe det hver for sig. Man kan i de fleste netbutikker købe havsæt til fornuftige penge, F.eks kan man for 399 kr. (tilbudspris) købe dette fine begyndersæt, som består af en 7 fods Kinetic havstang, samt et Fladen Chieftain multihjul.

Fiskeline:

Jeg har allerede været inde på fordele og ulemper på de to typer fiskeline, så jeg vil gå direkte til mine anbefalinger:

Hvis du vælger Nylonline, skal du op i en tykkelse på i omkring 0,40 mm., med en brudstyrke på min. 10-12 kg. Et godt bud kunne være Berkley Triline XL i tykkelsen 0,42 mm., som har en brudstyrke på hele 16,7 kg. Den koster 79 kr. for 270 meter, på tilbud.

Vælger du fletline, som jeg selv benytter, kan du nøjes med en noget tyndere line. Jeg ville vælge en linetykkelse på ca. 0,25-0,30 mm. Et godt bud ville være Spiderwire Stealth i tykkelsen 0,30 mm., som lige nu koster 299 kr. for 270 meter.

Fiskegrej til trolling

fiskegrej til TrollingTrolling benyttes oftest til fiskeri efter laks i Østersøen, men kan også benyttes til fiskeri efter ørred, torsk og makrel.

Trolling er en noget dyrere form for fiskeri og man skal være sikker på at det er en form for fiskeri man kan lide, inden man begynder at bruge penge på grej. Det er der flere grunde til, men de to mest væsentlige grunde er:

 

 

  1. Det kræver at du ombygger eller modificere din båd, så der kan monteres downriggers og stangholdere rundt omkring i båden.
  2. Der skal bruges mange penge på grej og udstyr, da man oftest benytter 8-14 stænger af gangen og har brug for forskellige elektroniske instrumenter i båden, bl.a ekkolod og kortplotter.

Downrigger:

Jeg vil ikke komme så meget ind på hvad en downrigger er, da du sikkert allerede ved det, når nu du læser om fiskegrej til trolling. Men kort fortalt bruges en downrigger til at få din agn eller endegrej ned i den dybde du vil fiske på.

Der findes flere forskellige modeller af downriggers, nogle er manuelle og andre er elektroniske.

Skal du blot trolle efter ørreder rundt omkring i de danske farvande, ville jeg nøjes med to stk. Canon Easitroll ST, som koster  2400 kr. per stk. Skal du trolle efter laks på Østersøen, som skal du op i de noget dyrere modeller. Hvis du vælger en manuel model, kan jeg anbefale Canon Uni-Troll 10 STX, som kan 3700 kr. per stk.. Vil du gerne ofre de ekstra penge på en elektrisk downrigger, synes jeg du skal kigge på det store udvalg hos Tempo Trolling Center, da jeg ikke har den store erfaring med de elektriske modeller.

Trollingstænger:

Når man troller, kan man ikke bare bruge sit almindelige fiskegrej, da fiskestængerne ikke kan tåle at stå bøjet en hel dag. Derfor skal man købe stænger som er beregnet til trolling, og én stang er ikke nok – når man f.eks troller efter laks, kan man hurtigt få brug for 8-10 stænger. De hardcore trollingfiskere brugere helt op til 16 stænger.

Personligt har jeg god erfaring med Savage Gear Trolling stangen på 8 eller 9 fod. Det er en forholdsvis billig stang, men af en fornuftig kvalitet. Prisen ligger på 700 kr. per stk. på tilbud. Man kan sagtens finde billigere stænger, som f.eks Penn Squall Trollingstangen, men man skal passe på ikke at købe for billigt. Det ville være super-ærgerligt hvis man mistede sin drømmelaks, fordi man havde sparet på grejet.

Fiskehjul til trolling:

Til trolling benytter man multihjul med stor linekapacitet, knarre og gerne med linetæller. Der findes mange forskellige modeller og jeg har testet flere af dem. Jeg vil anbefale følgende hjul:

I den billige ende kan jeg anbefale Penn Warfare, som er et fornuftigt begynderhjul med god linekapacitet og linetæller: Prisen ligger på 700 kr. stykket, når det er på tilbud.

Vil man gerne ofre lidt ekstra på kvalitet, så ville jeg helt klart gå efter Daiwa SG47LC3B, som er en opgradering af det klassiske trolling-hjul Daiwa SG47. Hjullet koster normalt 1279 kr. stykket, men på tilbud kan man man det til 999 kr.

Køb dit fiskegrej samlet

Jeg har valgt at linke til den forhandler af fiskegrej som jeg normalt benytter. Det er også en fordel at handle det hele et enkelt sted, da man slipper for at skulle betale fragt flere steder. Derudover har jeg altid oplevet god service hos Fiskegrej.dk – de er bl.a gode til at ringe hvis der lige er en ting som ikke er på lager, eller hvis der er spørgsmål til ordren.

SKRIV EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here