EPIRB stå for Emergency Position Indicating Radio Beacon og bør være en vigtig del af dit nødudstyr, hvis du sejler på de store verdenshave. Sejler du blot i de Danske farvande eller i kystnære områder, er det som regel fint nok med en VHF-radio. Men hvor du er begrænset af en VHF-radios sendeafstand, er du sikret med en EPIRB, som sender et kodet nødsignal via satellit.

EPIRB’en bliver registret til din båd og bliver monteret på en holder ombord. Hos de fleste EPIRB’er er der mulighed for både en manuel eller en holder der automatisk udløser EPIRB´en. ”Manuelle” holdere (kategori 1) kræver at du i en nødsituation manuelt udløser din EPIRB. Hvis EPIRB’en ikke frigives fra holderen inden båden synker, vil den ikke virke da den ikke kan udsende noget nødsignal under vand. Automatiske holdere (kategori 2) har en hydrostatisk udløser som frigiver EPIRB’en når den er under ca. én meters vand. Derefter vil den flyde op til overfladen og automatisk transmittere positionen uden hjælp fra dig eller andre ombord.

Når EPIRB´en bliver aktiveret, sender den et kodet 406 MHz nødsignal, som via satellit sendes til nærmeste kontrolcenter. Kontrolcenteret kontakter derefter de nærmeste skibe, som sætter en eftersøgning i gang via 121,5 MHz pejlesignalet.

EPIRB

Hvilke krav er der til en EPIRB?

En EPIRB skal være godkendt af relevante myndigheder. For at den kan blive det, skal den opfylde nogle simple krav:

  • Den skal kunne flyde frit og i oprejst position
  • Den skal kunne udsende nødsignal i mindst 48 timer
  • Den skal have indbygget strobelys

Der er ikke krav om indbygget GPS. Men med GPS er satelliterne hurtigere til at fastslå din position.

En EPIRB skal også registreres hos Søfartsstyrelsen og tildeles et MMSI-nr. Der er også krav om at du som kaptajn som minimum har et SRC certifikat.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere