Dykkerudstyr – Oplevelser under vandet

Dykkerudstyr - Oplevelser under vandet

Vil du gerne begynde at dykke lidt ved stranden eller fra din båd? Er du i tvivl om hvilket udstyr der er nødvendigt at investere i? Så læs med nedenfor, hvor jeg vil guide dig igennem det forskellige dykkerudstyr. Hvad SKAL du have, og hvad er RART at have. Som nybegynder er det nemlig en jungle at finde rundt i.

Hvilket dykkerudstyr skal jeg bruge?

Herunder kan du se en liste over de grundlæggende dele, som din udrustning skal bestå af når du vil dykke. Du kan enten købe dem individuelt eller som en samlet pakke. Sidstnævnte er oftest det billigste. Dykker-butikken har f.eks samlet flere fornuftige begyndersæt.

Køb begyndersættet her

Jeg vil herunder forklare nærmere om de forskellige dele.

Dykkerdragt:

Dykkerdragten fås både som våd- og tørdragt, og i forskellige tykkelser og kvalitet. Dragten har til formål at holde dig varm og beskytte dig mod solens stråler.

En våddragt er lavet af neopren, hvor vandet kan trænge ind under dragten, hvor det bliver varmet op af din kropsvarme, og på den måde holder dig varm.

En tørdragt bruges ofte om vinteren, da den holder dig tør. Her har man brug for en inderdragt, som isolere, så du kan holde varmen under dykket.

Våddragten benyttes af ca. 70% af danske dykkere, hovedsageligt fordi den er behagelig at have på, men også fordi den er langt billigere end tørdragten. Man skal dog passe på med at købe for billigt. Hvis dragten er for tynd og uden nylon på ydersiden, så går den hurtigt i stykker hvis du dykker tæt på stenrev, kravler op i båden o.lign.

Som nybegynder vil jeg anbefale en 5 mm. dragt hvis du vil dykke herhjemme, og med forstærkede syninger. Et godt bud kunne være en 5 mm. våddragt fra IST, som i skrivende stund koster kr. 899,00

Køb dragten her.

BCD-vest:

BCD står for Buoyancy Control Device, hvilket på dansk er en afbalanceringsvest. BCD´en er en uundværlig del af din dykkerudrustning og har til formål at sikre dykkeren en stabil og kontrollerbar opdrift. Vesten er udstyret med blærer, som kan indeholde luft, og disse blærer kan fyldes med ilt – enten fra din egen ilt-forsyning, eller fra en flaske medbragt til samme formål. Ved at kontrollere indholdet af luft i BCD-vesten styrer man sin opdrift på en simpel og sikker måde. Og med bly-lommer i siderne er du sikret en stabil vægtbalance under vandet.

BCD´en findes i mange prisklasser, som typisk starter ved et par tusind kroner. Jeg vil anbefale dig at du tager et kig på dykker-butikkens udvalg, de har nogle fornuftige priser.

Se deres udvalg ag BCD-veste her.

Dykkermaske:

Dykkermasken beskytter din øjne og næse mod saltvandet, så du kan se under vandet. De findes i forskellige prisklasser, farver og former. Hvad du vælger er helt op til din smag.

Priserne starter ved kr. 2-300,00

Se udvalget af dykkermasker her. 

Snorkel:

Snorklen kender du sikkert. Den bruges til at trække vejret igennem, når du ligger i overfladen og snorkler.

Umiddelbart kan det virke underligt at have en snorkel med, når man nu har sin flaske med luft og mundstykke. Du kan også komme ud for at skulle svømme langt i overfladen, både før og efter dit dyk. Du kan dermed spare en masse ilt ved at bruge din snorkel, i stedet for din ilt-flaske.

En snorkel er ikke specielt dyr. Den koster typisk mellem kr. 150-400,00

Se udvalget af snorkler her.

Regulator:

Regulatoren er den vigtigste del af dit dykkerudstyr, da det er den som forsyner dig med ilt under vandet.

Et regulator-sæt består af 2 trin/dele – selve regulatoren som sidder på ilt-flasken, og mundstykket. Disse 2 dele er selvfølgelig koblet sammen via en slange.

Som nybegynder vil jeg ikke anbefale dig at købe delene individuelt, men i stedet købe færdige sæt. Med til disse sæt er oftest en såkaldt octopus, som er en ekstra slange med mundstykke, som bruges som reserve, enten til dig selv eller hvis en dykkermakker løber tør for ilt.

Et fornuftigt regulator-sæt koster typisk fra et par tusind kroner og opefter. Jeg kan klart anbefale Tecline R5 ICE regulator-sæt. Det er ikke det billigste sæt, men det er værd at ofre de ekstra penge. Det koster i skrivende stund kr. 2.625,00

Køb regulator-sættet her.

Manometer / Dykkercomputer:

Når man dykker er det livsvigtigt at vide hvor meget ilt man har tilbage i sin tank – det er her manometret kommer ind. Hvis du køber ovennævnte regulatorsæt, så medfølger der manometer, så det skal du ikke tænke over.

Men der er mange andre oplysninger som er vigtige. F.eks dybde, temperatur, stopur, opstigningshastighed og mange andre ting. Jo flere oplysninger, jo dyrere bliver dykkercomputeren.

Dykker du kun herhjemme, er det begrænset hvor mange informationer du har brug for, og du kan i langt de fleste tilfælde nøjes med det manometer som er monteret i regulatoren. Men vil du gerne have ekstra informationer, kan du tage et kig på f.eks dykker-butikkens udvalg.

Du finder udvalget af dykkercomputere her.

Svømmefødder/Finner:

Svømmerfødder/finner er uundværlige som dykker. Uden finner kommer du ikke særlig langt før dine ben må give op.

Svømmerfødder er lavet i alverdens farver og prisklasser, og her vælger man som regel en farve som matcher resten af udstyret. Prisen ligger på kr. 300-400,00

Se udvalget af svømmerfødder her.

Dykkerflaske:

Dykkerflasken er din livsnerve under vand, da den forsyner dig med ilt. Når du skal vælge en flaske, er det en god idé at overveje hvor lange dine dyk skal være. Normalt findes de i størrelserne 10, 12 og 15 liter i ståltanke, men man er begyndt også at sælge alu-tanke i nogen lidt andre størrelse. Som begynder med et begrænset budget, ville jeg nok vælge en standard ståltank med 10 liter luft.

Uanset hvad du vælger, vil jeg på det kraftigste anbefale dig at du også køber en lille nødflaske – den kan redde dit liv en dag.

Se udvalget af dykkerflasker her.

[divider]

Ovenstående dykkerudstyr er som sagt hvad det som minimum kræver for at dykke. Dertil kan man købe masser af ekstraudstyr, som f.eks undervandskamera, dykkerkniv, dykkerlygte osv. Det er kun din økonomi som sætter grænsen.

Derudover er det selvfølgelig en god ide at erhverve sig et dykkercertifikat på et dykkerkursus i dit område.