De fleste både og skibe er i dag udstyret med flere former for batteriopladning. De fleste har en generator tilsluttet sin hovedmotor, andre har solceller og/eller vindmøller som kan lade på batterierne når man sejler. Men hva så når man ligger i havn? Her ligger man som regel med landstrøm tilsluttet, og for at lade sine forbrugsbatterier op, skal man have en batterilader tilsluttet sine marnebatterier.

Der findes dog mange forskellige mærker af ladere i diverse marinebutikker, og nogen er bedre end andre. Men hvilket mærke er det bedste? Det er jo lidt et religions spørgsmål.

Herunder finder du et stort udvalg af forskellige 12 volts opladere til bil- og bådbatterier.

Hvor kraftig skal min batterilader være?

Hvor stor en batterilader du har brug for, kommer meget an på hvor stor din batteribank er, og hvor hurtigt du vil kunne lade dine marinebatterier op. Jo større dit batteri er, jo større skal din batterilader alt andet lige også være.

En god tommelfingerregel er, at opladeren skal have nok ampere til at klare den nuværende batteribelastning ved at holde gang i radio, GPS og lignende plus 10 % af amperetime kapaciteten i batterierne.

Opladningstiden kommer også an på hvor stort dit marinebatteri er, men også hvilken oplader du har erhvervet dig. Opladningstiden kan udregnes ved at tage batteriets kapacitet, og herefter dividere batteriladerens kapacitet.  Et batteri der har 100 amperetimer, og en lader på 10 ampere vil tage ca. 10 timer at oplade til 100 %.

Man kan følge enkelte gode råd til at forlænge dit marinebatteris levetid, så det ikke skal i batteriladeren så ofte.

  • Lad være med at aflade batteriet helt inden ladning – det kan skade batteriet
  • Hold batteriet opladet i mellem 30 – 80 % hele tiden for at maksimere dets levetid
  • Opbevar ikke batteriet hvor det er for varmt eller for koldt

Følger man disse råd er der et godt grundlag for at man har et batteri, som holder pænt på strømmen i mange år ud i fremtiden.

Ting man skal undgå med batterierne

I forlængelse af tidligere afsnit er der også enkelte ting man helst skal undgå at gøre, for at sikre at batteriet ikke tager unødvendig skade.

  • Undgå at klatlade på batteriet, da det i så fald kan tage skade og ødelægge batteriet
  • At batteriet bliver vådt
  • Undgå så vidt muligt korrosion på batteriet – kan forebygges ved ordentlig opbevaring og vedligeholdelse

Jo længere tid dit batteri kan holde strøm, jo flere penge sparer du i sidste ende, så prøv så vidt muligt at efterlev disse ”do’s and dont’s”.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere