En våddragt er normalt lavet af neopren, og den hjælper dig til at holde varmen i vandet. Vi har kigget nærmere på hvad en våddragt er, og hvilken våddragt du skal vælge.

Der er nemlig et hav af forskellige modeller, som hver i sær er gode til forskellige omstændigheder. Det er derfor vigtigt, at du vælger den rigtige model til netop dit behov.

Hvilke typer våddragter findes der

Nærmest alle våddragter er lavet af neopren i dag. Neopren er det helt ideelle materiale til en sådan dragt, da der er både kraftfuldt, blødt og varmeisolerende på samme tid.

På denne måde sikrer du den maksimale komfort, samtidig med en våddragt af neopren kan holde i rigtigt mange år.

Det er ofte dykkere, som bruger en våddragt, og her kommer dragten i kontakt med skarpe koraller, klippestykker og meget andet. Det er derfor vigtigt, at materialet kan holde til dette, hvilket neopren kan.

Hvordan virker en våddragt

En våddragt slutter tæt ved alle åbninger, så der kun sker en minimal udskiftning af vandet inde i dragten. Den har altså elastik ved håndled, hals og fødder, så der på denne måde ikke kommer for meget nyt koldt vand ind.

I modsætning til en tørdragt, så kommer der dog vand mod kroppen, da en våddragt ikke er vandtæt. Skal du i meget koldt vand, så er det derfor bedre med en tørdragt. En tørdragt er nemlig vandtæt, hvorfor du kan holde varmen i meget koldere vand.

Våddragten er dog meget mere behagelig at have på, så med mindre du skal i det helt kolde vand, så er våddragten det bedste valg.

Når vandet er kommet ind i våddragten, så varmer kroppen dette vand og til kropstemperatur. Der sker herefter kun en meget lille udskiftning af vandet i dragten, så du har hele tiden dejligt varmt vand mod kroppen.

Hvilken våddragt skal jeg vælge

Våddragter kommer i mange forskellige tykkelser og modeller. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvad du skal bruge den til inden køb. Hvis du har taget dykkercertifikat, har du sikkert haft mulighed for at prøve begge typer.

Du kan få en dragt på få millimeters tykkelse og indtil over en centimeters tykkelse. Jo tykkere dragten er, jo bedre kan du holde varmen, da den isolerer bedre og holder mere nyt vand ude af dragten.

En tyk våddragt er dog tungere, og er med til at svække din frie bevægelighed. Skal du bruge dragten til aktivt sport, så er det ofte bedst med en rimelig tynd model.

Samtidig kan den fysiske aktivitet være med til at sikre dig varmen, hvorfor du ikke behøver en ligeså tyk dragt til dette.

Skal du derimod bruge din våddragt til dykning eller undervandsjagt i relativt kolde farvande, så skal du vælge en tyk model. Under dykning og undervandsjagt er kroppen mere rolig og afventende, hvorfor du ikke så nemt kan holde varmen. Samtidig gør det ikke så meget, at din bevægelighed bliver en anelse svækket af den tykke dragt.

Du skal også huske at vælge våddragten i den helt rigtige størrelse, da den skal sidde stramt om kroppen. Er dragten for stor, så kommer der alt for meget nyt vand gennem dragten, og den virker derfor ikke ordentligt. Samtidig kan en for lille dragt være næsten umulig at få på og bevæge sig i.

Hvor kan man købe våddragter

Det bedste sted at købe våddragter er enten i dykker og surferbutikker eller på nettet. Fordelen ved at købe i en fysisk butik er du kan prøve dragten først, så du kan finde den rigtige størrelse, hvilket kan være lidt vanskeligt.

På nettet kan du dog ofte købe våddragten lidt billigere, så du kan også prøve dragten i en butik først og herefter bestille en på nettet. Der er flere store netbutikker, som har specialiseret sig i salg af alt slags udstyr til vandsport og dykning.

Køber du din dragt et af disse steder, så er du sikker på en ret god kvalitet. Sådanne specialbutikker lever nemlig på deres gode ry inden for dette marked, og de forhandler kun kvalitetsudstyr. Derimod kan du være uheldig, hvis du køber din våddragt i et stort supermarked, hvor de ikke har den store forstand på udstyr til dykning og vandsport.

Jeg er stor fan af Dykker-butikken, da de har et stort udvalg og nogen gode priser.

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Tilmeld Nyhedsbrev
Modtag gode tilbud og guider til vedligeholdelse af din båd.
ErrorHere